Výzkumníci pro armádu testují jídlo připravené lyofilizací. Je lehčí a vydrží až dva roky
V balených potravinových dávkách dnes čeští vojáci nosí většinou sterilované jídlo. Sterilizace ale s sebou nese mnoho nevýhod, třeba ztrátu vitamínů. Výzkumníci z Univerzity obrany v Brně proto testují jídla připravená jiným způsobem, takzvanou lyofilizací. Co to je a jak takové jídlo chutná?
Související
-
Čeští vědci přišli s nanoobvazem. Bakterie ničí přímo v ráně
Stačí pět minut na světle a nebezpečné nemocniční bakterie se do rány nedostanou. Usmrtí je speciální nanoobvaz.
-
Když skončí bioodpad na skládce, vzniká a uniká metan. Hnědé popelnice tak chrání planetu
Recyklace bioodpadu patří k těm nejdůležitějším hlavně z pohledu ochrany klimatu.
-
Nevnášíme cizorodou látku do DNA, jen ji pozměňujeme, říká vědec o modifikaci plodin
Mění se klima a ubývá úrodné půdy, takže vědci řeší, jak lidstvo nasytit. Nadějí by mohly být genetické modifikace plodin, u kterých ale už koluje mnoho dohadů a polopravd.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.