Výstraha: Horská služba Krkonoš hlásí 3. stupeň lavinového nebezpečí

4. leden 2019 09:49

V Krkonoších hrozí pád lavin. 3. stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Informovala o tom Horská služba Krkonoše na svém webu.

Laviny hrozí i v Krkonoších. Když se do ní dostanete, zahoďte lyžařské hůlky

Laviny nehrozí jenom v Alpách, ale i na českých horách. Třeba v Krkonoších a Jeseníkách

Následky lavinových nebezpečí bývají tragické. Dokladem může být letošní neštěstí z italských Alp, kdy lavina zavalila celý hotel. Lavinové nebezpečí ale nehrozí jenom v Alpách. I české hory mohou být nebezpečné. V Krkonoších a v Jeseníkách je dohromady 118 lavinových svahů. Nebezpečné ale mohou být i další svahy s velkým sklonem, kde se nahromadí sníh třeba jen jednou za desítky let.

Na hřebenech Krkonoš je zhruba metr sněhu. Nový sníh napadal na ledovou krustu. Silný vítr ho nafoukal na závětrné svahy a tam se mohou vyskytovat deskové laviny. Ty se mohou uvolnit už při malém zatížení. Nebezpečí hrozí hlavně na strmých svazích.

„V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,“ komentuje lavinovou situaci za Horskou službu Krkonoš Robert Dlouhý.

autoři: Ivana Bernáthová , Jaroslava Mannová
Spustit audio

Související