V Brně začíná motocyklová Velká cena, v pohotovosti je asi 1000 policistů

15. srpen 2014

Motocyklová Velká cena České republiky v Brně ode dneška zaměstná i jihomoravské policisty. Tak jako v předchozích letech dohlédnou na bezpečnost v okolí automotodromu i centru města, na starost mají také koordinaci dopravy.

„V rámci standardního opatření se za tři dny protočí zhruba 1000 policistů ve výkonu služby, z toho jen dopravní služba čítá zhruba 250 policistů,“ řekl šéf jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Na pořádek v Brně i v okolí Masaryková okruhu dohlédnou také strážníci městské policie. Letos jejich tiskové oddělení nabídne na webových stránkách i speciální online zpravodajství.

„Budou dostupné veškeré informace, které se v průběhu toho opatření vyskytnou. Tyto informace budeme samozřejmě dostávat i od Policie ČR,“ doplnil náměstek ředitele brněnských strážníků Karel Krainer.

V pohotovosti bude kvůli monitorování terénu letecká služba a také cizinecká policie, protože se v minulosti stávalo, že někteří zahraniční návštěvníci v Brně například ztratili doklady. V kempech budou dohlížet na bezpečnost příslušníci pořádkové policie.

Podle odhadu by v okolí Masarykova okruhu mohlo parkovat zhruba 20 tisíc aut, pro která budou připravena velká parkoviště. Tradičně Střelnice, Pod vysokým napětím, nebo v Ostrovačicích. Lidé mohou zkrátka využít veškeré parkovací plochy jako v loňském roce,“ upozornil Leoš Tržil.

„I s tím, že není využíváno velké pole v Žebětíně a doporučuji všem řidičům a návštěvníkům, aby věnovali pozornost dopravnímu zpravodajství, podívali se i mapky, které budou na našich stránkách a budou i na stránkách automotodromu, kde jsou parkovací plochy pro které typy vozidel, protože zvlášť se budou parkovat osobní vozy, zvlášť motocykly a samozřejmě zvlášť autobusy.“

Velká cena motocyklů

Na závody autobusem

I tentokrát myslel brněnský dopravní podnik na ty, kteří chtějí nechat auto doma, ostatně i pořadatelé to vřele doporučují.

Na Masarykův okruh a zpět bude jezdit autobusová linka číslo 400, dnes v půlhodinových intervalech, o víkendu ve špičce i po několika málo minutách.

Výchozí stanice je Mendlovo náměstí, připomíná Jan Seitl z Dopravního podniku města Brna:

„Na trase je ještě dalších pět zastávek, takže na okraji Brna, sídlištích i přilehlých městských částech i těch obcích, které jsou před automotodromem. A doprava na autobusové lince 400 i autobusové lince, která bude kolovat kolem automotodromu, tak na obou těchto linkách je doprava bezplatná.“

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů
autoři: mkp , Zuzana Plíšková
Spustit audio