U Tučína začali se stavbou rozhledny. Vypadat bude jako římská strážní věž, hotovo by mělo být na podzim

22. duben 2024 14:51

Na kopci nad Tučínem na Přerovsku začala stavba dvoupodlažní rozhledny za šest milionů korun. Vyhlídka bude mít podobu římské strážní věže a povede kolem ní naučná stezka. Travertin na obložení rozhledny věnovali ve sbírce obyvatelé obce. Zmíněný kámen se v minulosti v okolí vesnice těžil a mnozí lidé ho mají na svých pozemcích.

Rozhledna bude připomínat římskou strážní věž

„Dělá se armování. Jakmile to bude hotové, přijde na řadu betonáž, aby potom mohlo dojít k samotné stavbě,“ popisuje dosavadní činnost Jiří Řezníček, nezávislý starosta Tučina.

Základy jsou velké přibližně šest na šest metrů. „Jsou samozřejmě o trochu větší. Samotná stavba bude mít čtyři až čtyři a půl metru vnitřní rozměr. Bude to dostačující,“ dodává Řezníček.

Rozhledna bude připomínat římskou strážní věž. Má to svůj důvod. „I podle archeologických vykopávek tady Římané sídlili, takže díky tomu jsme se po dohodě s archeology rozhodli, že to bude římská věž,“ objasnil starosta Tučína.

Rozhledna u Tučína bude už brzy mít základy

Stavba je aktuálně obehnaná pletivem, hned vedle je hromada kamení. Jde o travertin, který pochází ze sbírky tamních obyvatel. „Myslím, že to bude určitě stačit. Takové hromady máme na více místech v obci,“ říká Řezníček.

Dotace i dary od podnikatelů

Stavba by měla postupovat rychle, protože se obci povedlo získat dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj a také od Olomouckého kraje. „Přispěli nám i někteří podnikatelé,“ těší starostu.

Podle něj by první turisté mohli novou rozhlednu navštívit už letos na podzim.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související