Týden očima Petra Schwarze: Jedním hlasem. Hodně disharmonickým

20. říjen 2018

Konečně máme ministra zahraničí na plný úvazek, prezident Zeman jmenoval do této funkce sociálního demokrata Tomáše Petříčka.

Jak prezident, tak nový ministr a zrovna tak na Pražském hradě rovněž přítomný premiér Babiš se nechali slyšet, jak je důležité, aby česká zahraniční politika byla jednotná a mluvila jedním hlasem.

Petr Hartman: Zeman si prosadil svou, místo Pocheho je Petříček

Prezident Miloš Zeman s nově jmenovaným ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (druhý zleva) Zcela vlevo premiér Andrej Babiš a druhý zprava ministr vnitra Jan Hamáček

Při jmenování nového ministra zahraničí zářil prezident republiky spokojeností. Dal ji najevo také při krátkém proslovu.

Petříček navíc zdůraznil vztah s Německem naše zakotvení v Evropské unii, Babiš členství v EU a Severoatlantické alianci, prezident Zeman dal především najevo uspokojení, že si prosadil svou v kauze Poche. Tak se pojďme na tu jednotnou zahraniční politiku podívat, jak se v tomto týdnu projevovala.

Nový ministr Petříček odjel na svou první zahraniční návštěvu do Německa. Andrej Babiš byl ve Varšavě v sídle Frontexu a také jel do Bruselu. Předseda Poslanecké sněmovny Vondráček se vydal do Moskvy, kde vedl rozhovory s lidmi ze sankčního seznamu Evropské unie a NATO, zpochybňoval rozsah protiruských sankcí a plédoval za lepší vztahy.

Jiří Stránský: Komu by se měl hradní pán omluvit

Miloš Zeman

Všechny vás zdravím. Až do včerejška jsem – jak se říká – nesměl mezi lidi, jelikož na mě hupsnul nějaký bacil, ale už je to dobré a dokonce se zdá, že to mou hlavu nezasáhlo.

A prezident Zeman nemusel nikam jezdit, na Pražském hradě si při Čínském investičním fóru notoval s čínskými komunisty, nepřímo zesměšňoval kvůli protičínským clům amerického prezidenta Trumpa a básnil o ohromných čínských investicích, které na Západě už spíše vyvolávají obavy. Není nad jeden hlas, který dokáže v jednu chvíli zpívat Ódu na radost, Kaťušu i čínské budovatelské písně.

Prezident Zeman zase jednou použil v rozhlase výraz, který je podle lidového rčení vyhrazen profesi dlaždiče. Před televizními kamerami si pak vyhradil pochybné právo použít velice sprostou mluvu do konce svého funkčního období veřejně ještě jednou.

Každému, co mu patří

Vypadá to tedy, že naše hlava státu ještě má co říci, i když už k takovým věcem jako výročí sovětské okupace nebo 17. listopadu mluvit nehodlala, protože už vše důležité řekla.

Zeman vyznamenává jen své sponzory a podporovatele, říká novinář k ocenění Michala Davida

Zpěvák Michal David přijme 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman prozradil několik jmen osobností, které vyznamená 28. října při příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Mezi nimi je i zpěvák a skladatel Michal David. Je správné, že právě tento umělec převezme z rukou prezidenta vysoké státní vyznamenání?

V diskusi nad prezidentovým vulgárním slovníkem poněkud zaniklo, co vlastně v té chvíli oznamoval, totiž koho chce vyznamenat při 100. výročí vzniku Československa. Mimo jiné miliardáře Krúpu, finančního žraloka proslulého velice kontroverzními způsoby rozmnožování majetku, kterého jen nedávno Česká národní banka označila výslovně za nedůvěryhodného.

Krúpa má dostat metál za boj proti jinému kontroverznímu miliardáři Bakalovi, tedy v překladu za to, že se snaží svými nevybíravými metodami vytřískat pro sebe co nejvíce z investice do oslabené OKD. Co je na tom hodné státního vyznamenání, to ví asi jen Miloš Zeman. Zvláště když podle nedávných zpráv uvažuje, že si přímo vedle Krúpova sídla postaví svůj dům.

Miliardář Pavol Krúpa

V té souvislosti zajímavou zprávu přinesly Lidové noviny - podle nich má být dalším vyznamenaným ještě i jiný miliardář, který k nám přibyl ze Slovenska, Milan Fiľo, který se stal jedním z nejbohatších Slováků v období divokého mečiarismu.

Jak píše slovenský tisk, v privatizační smlouvě na nejvýnosnější slovenské papírny v Ružomberku se Fiľo zavázal, že 15 procent podniku předá zaměstnancům ve formě akcií, závazku se pak zbavil zaplacením desetimilionové pokuty, což si nechal posvětit Fondem národního majetku. Tři a půl tisíce lidí  přišlo zkrátka, u soudů už neuspěli.

Petr Schwarz

Nepřipomíná to tak trochu právě Bakalův nesplněný slib ohledně zaměstnaneckých bytů OKD? Jestli mají Lidové noviny pravdu, bude opravdu zajímavé si za týden poslechnout, co prezident považuje za hodné ocenění.

Ať každému se dostane to, co mu patří, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio