Test sušených fíků a datlí: výrobci maskují proslazené kandované ovoce

23. prosinec 2015

Sušené ovoce je připravené metodou sušení. Nikoli proslazování. Výrobci ale tuto skutečnost maskují v názvech potravin, zjistil časopis dTest. „Přídavek cukru v sušeném ovoci nemá co dělat.“ Pokud cukr obsahuje, jde o kandované ovoce, kdy se přidáním cukru zabraňuje nárůstu mikroorganismů.

„Protože sušené ovoce je substrát velice příznivý pro rozvoj různých plísní, je potřeba, aby bylo vysušeno na 70 % a aby se skladovalo balené,“ upozorňuje Jan Maryška, odborník časopisu dTest. „Je taky důležité, aby neobsahovalo žádné stopy po škůdcích ani různé minerální příměsi jako například stopy po zemině.“ říká Maryška.


Vyhláška 157 z roku 2003 stanovuje pro celou kategorii sušeného ovoce maximální obsah vlhkosti a základní kvalitativní parametry. Udává, že sušené ovoce je sušeno bez přídavku cukru a má refraktometrickou sušinu nejméně 70 %.

„Sladké“ překvapení

„Narazili jsme na výrobky, které byly označeny sice jako sušené ovoce, ale ve složení jsme nalezli, že obsahují přidaný cukr anebo přidaný glukózový sirup. To je z pohledu označování výrobků špatně,“ vysvětluje. Test se dále soustředil na přítomnost tzv. plísňových jedů (mykotoxinů).

„V našem testu jsme našli pouze jeden výrobek, kde byla zaznamenána přítomnost aflatoxinu. Byly to sušené fíky značky Doktor Rashid. Ale musím spotřebitele uklidnit, že přítomnost mykotoxinů byla pod limitem EU. Dá se říct, že vlastně ta potravina byla stále ještě bezpečná.“

Koktejl pesticidů

Kromě plísní test zjišťoval přítomnost pesticidů. I když jejich (ne)přítomnost není nijak stanovena vyhláškou. „Pesticidy jsme našli celkem ve třech případech. Nejhorší byly sušené datle Horeca z Makra. Mimochodem byly to opět proslazené datle. V nich byl koktejl celkem 11 pesticidních látek.“

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Milka z Prahy. Já bych se chtěla zeptat ohledně sušených plodů na jednu důležitou věc. Sice se to netýká fíků a datlí, ale sušené meruňky, a tam právě v těch sušených meruňkách je jako konzervant oxid siřičitý. Jak dalece je nebo není na závadu tomu ovoci a jestli to poškozuje zdraví a tak dále?

Jan MARYŠKA, odborník dTestu
--------------------
Tak, otázka oxidu siřičitého je velice zajímavá, je namístě i jakási zdravotní obava, protože oxid siřičitý je jednou ze třinácti alergenních látek, které můžeme v potravinách najít a skutečně některým citlivým osobám může požití oxidu siřičitého způsobit problémy, které se projevují například vyrážkami nebo bolestí hlavy. Pokud je při výrobě jakékoliv potraviny použit oxid siřičitý, musí být tato skutečnost uvedena na obale. Když se podíváte na obal takové potraviny, tak tam, kde je uvedeno složení, musí být napsáno, že výrobek obsahuje oxid siřičitý a dokonce podle pravidel přijatých po 13. prosinci 2014 by oxid siřičitý měl být uveden na obalu takovým způsobem, aby byl snadno odlišitelný. Pravděpodobně bude uveden, třeba tučné písmeno bude podtržený nebo bude uvedený kapitálkama tak, aby ho spotřebitel našel. Takže na tady je potřeba dávat pozor i při samotném výběru potravin. Jinak, když už se zakoupí sušené ovoce s oxidem siřičitým, tak se dost často doporučuje ho před použitím opláchnout, aby se ten ochranný film a vlastně i ten alergen z toho výrobku dostal. A faktem je, že oxid siřičitý by potom mohl vymizet při tepelném opracování. Takže pokud byste ty sušené meruňky neměla zaměřené nebo nechtěla byste je použít tak, že je budete ujídat z misky.

osoba
--------------------
Dobrý den, dobrý den. Já jsem Šantrochová z Prahy a mám tento dotaz. Zatím se mluvilo o kvalitě sušeného, který jak koupím v obchodě a je to zboží balené. Ale jsou taky obchody, které se jmenují "Suché plody" a tam kupuju to zboží vážené. Tak tam nemám vůbec žádnou kontrolu, zpětnou vazbu jak je to s jejich kvalitou.

Jan MARYŠKA, odborník dTestu
--------------------
To bych takto neřekl, protože i nebalená potravina musí splňovat požadavky na bezpečnost a na kvalitu a i tyto prodejny s váženým zboží podléhají dozoru právě té již zmiňované Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Takže ta nad tím bdí, jestli je všechno v pořádku. Jinak ještě, abych takto uklidnil spotřebitele, tak nemůže se stát, že byste kupovali v obchodu něco, co spadlo z nede takříkajíc. Každá potravina, která se prodává, musí mít svou trasu dosledovatelnosti, to znamená, že každý musí být schopen říct odkud to koupil a komu prodal. Takže se dá vlastně dohledat ten původ potraviny, odkud je a pak se dají vlastně dohledat, jestli byly splněny i ty bezpečnostní kritéria.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.