Tato země pro mne něco udělala, tak jsem to chtěl nějak vrátit, říká o službě „záložáka“ místostarosta Bořetic

19. březen 2024

Jiří Michna je místostarostou obce Bořetice na Břeclavsku, ale také už šestým rokem členem Aktivní zálohy ozbrojených sil České republiky. „Nechci, aby to znělo jako klišé, ale já jsem opravdu chtěl být své zemi nějak užitečný,“ prozrazuje v pořadu Hovory důvody svého působení v záloze Armády ČR.

Vojáci a armáda se mu prý líbila od dětství, ale v době, kdy se rozhodoval o budoucím povolání, se k tomu jeho rodina zrovna kladně nestavěla. Pak nastal běžný život, oženil se a narodily se mu děti.

Čtěte také

„Když jsem to všechno splnil, chtěl jsem zkusit podstoupit ještě další životní výzvu. Tehdy jsem si řekl: ,Tato země pro mne něco udělala, nechala mě například vystudovat, tak jsem jí to chtěl nějak vrátit.‘“

To všechno se stalo ještě před ruskou agresí na Ukrajině. Tehdy z jeho okolí také zaznívalo, že si „jezdí hrát na vojáčky“. Dnes už to slýchá méně často.

„Protože jsem neuvolněným místostarostou, tak mám i své běžné civilní povolání, kde mi zaměstnavatel vychází maximálně vstříc. Ale pošťuchování od kolegů, tak to tam ještě je. Obecně se už povědomí o aktivní záloze, a vůbec o armádě, zlepšuje,“ hodnotí Michna.

„Dělám něco prospěšného a doufám, že to stejně vnímá i okolí,“ shrnuje. Jednu zásadní chybu prý ale Jiří Michna udělal, a to že to neprobral s manželkou.

To už si ale poslechněte sami v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Viziny.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související