Svět sleduje z nadhledu geoinformatik Jakub Miřijovský

„Když jsme začínali s drony v roce 2010, nikdo v republice nám nevěřil,“ říká host ve studiu. V dětství se věnoval orientačnímu běhu a na střední škole geodézii. Na ostravské univerzitě  studoval fyzickou geografii a geoekologii.

Na olomoucké katedře geoinformatiky pracuje řada různých odborníků. Náš host se zabývá snímkováním terénu a následným zpracováním dat, vytvářením leteckých map, aplikací a modelů.

Dron

Krajinu fotografuje za pomoci dronů i pilotovaných letounů. Od roku 2011 spolupracuje s CHKO Litovelské Pomoraví, kde monitoruje pohyby ramen Moravy a proměny krajiny i líhniště komárů. V Jeseníkách zase sleduje vegetaci a získané informace pak slouží CHKO pro management v krajině.

Dr. Jakub Miřijovský s dronem v Litovelském Pomoraví

Olomouc snímkoval pro potřeby výzkumů na katedře v rozlišení vyšším, než známe z běžně dostupných webových map, z výšky sledoval termokamerou i teplotu ve městě.

Dr. Jakub Miřijovský s dronem v Litovelském Pomoraví

Stejně jako jiní odborní pracovníci z katedry geoinformatiky cestuje do zahraničí a účastní se mezinárodních konferencí. „Na kongresu si vždycky ověříme, že v Olomouci jsme na stejné úrovni jako kolegové z Austrálie, Spojených států Amerických a podobně,“ zmiňuje v rozhovoru Jakub Miřijovský.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Související