Sucho je o vztazích a životním prostředí. Když je ničíme, likvidujeme sami sebe, říká režisér Sláma

30. leden 2024

Režisér Bohdan Sláma se svým týmem v únoru v českých kinech představí film Sucho. „Psal jsem scénář v době covidu, myslím, že pandemie přivedla nejen mě k hlubším otázkám,“ říká v pořadu Hovory.

„Když jsem to psal, tak jsme si asi všichni uvědomovali s nahou samozřejmostí, že jsme jako lidské bytosti součástí biosféry, a pokud ji sami likvidujeme, případně pokud omezujeme naše životní prostředí, omezujeme i sami sebe. Omezujeme naše životní možnosti, dokonce i schopnost vlastně vůbec být,“ dodává režisér a vedoucí Katedry režie FAMU.

Čtěte také

„Ten film je tak o suchu, ale v různých úrovních. Jedna věc je sucho v krajině, druhá pak sucho v tom, jak je člověk doopravdy závislý na vodě – ve fyzickém smyslu a pak i v psychickém. Závislí jsme totiž všichni i na mezilidských vztazích,“ popisuje

„Morfologie jižní Moravy je neskutečně krásná. Šlo nám o zachycení kontrastu krásy krajiny a dopadů ničivé eroze půdy, která se obděláváním mění v poušť.“

„Mluvit o vztahu k půdě mohlo ještě nedávno působit archaicky, tedy poněkud starobyle. Jenomže globální klimatická krize a stejně tak konkrétní otázky spojené s naším vlastním vztahem ke krajině a k půdě, vyvstaly s ještě větší naléhavostí,“ dočtete se v krátkém úvodu ke Slámově filmu Sucho.

Proč se rozhodl zachytit téma mezigeneračního pnutí kvůli názorům na klimatickou krizi? Co pro vedoucího Katedry režie na FAMU znamená sucho v mezilidských vztazích a na jaké další projekty se můžeme těšit? Poslechněte si celé Hovory Petra Viziny.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související