Stojím u soudu proto, že jsem šel do politiky. Kdybych nešel, nikdo by o Čapím hnízdě neslyšel, říká Babiš

25. únor 2024

Dvakrát před soudem a dvakrát nevinní, zatím tedy nepravomocně. Taková je bilance v dotační kauze známé jako Čapí hnízdo. Pražský městský soud v únoru zprostil obžaloby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho tehdejší spolupracovnici Janu Nagyovou. Jak celé soudní líčení vypadalo a co vlastně řekl soudce?

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v obžalobě tvrdil, že farma Čapí hnízdo původně patřila do holdingu Agrofert. V roce 2007 se změnila na firmu s akciemi na majitele, půl roku na to získala dotaci z Evropské unie.

Čtěte také

Těch 50 milionů korun bylo určeno ale jen pro malé a střední podniky, Čapí hnízdo by na ně nedosáhlo, kdyby bylo součástí holdingu. Státní zástupce tvrdí, že vyčlenění farmy bylo účelové – a zajistit to prý měl obžalovaný expremiér.

Babiš celou obžalobu odmítá. Upozorňuje na vleklý proces, který několikrát sám státní zástupce zastavil. „Stojím tady proto, že jsem šel do politiky. Kdybych nešel do politiky, nikdo by o téhle kauze neslyšel,“ tvrdí u soudu.

Vedle Babiše sedí na lavici obžalovaných i Jana Nagyová, dřív Majerová. Právě ona podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. „Nic neopravdivého jsem neuvedla, nic podstatného jsem nezamlčela,“ říká Nagyová. Tu obžaloba viní ze dvou trestných činů, Babiše z jednoho.

Čtěte také

Upřesňuje mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala: „Pokud jde o právní kvalifikaci – jedné osobě je kladeno za vinu, že svým jednáním naplnila skutkovou podstatu zločinu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. U druhé osoby jde o kvalifikaci: pomoc ke zločinu dotačního podvodu.“

A za to podle trestního zákoníku může hrozit i pět až deset let za mřížemi.

Víc si o celém soudu poslechněte v pořadu Zaostřeno Marie Veselé.

autor: Marie Veselá
Spustit audio

Související