Stereotypizace, selektivní vnímání, nadměrná sebedůvěra – to všechno jsou chybky v myšlení

17. duben 2024

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly jen samy sebe. Skrze kontribuční budku se propojily na trase Brno-Praha, přičemž se bavily nejen o kognitivních zkresleních, ale i o drátech, Jiřině Bohdalové a wifi.

Zuzana se na začátek zcela random rozvykládala o kauze, kdy k ní domů přišel pan elektrikář opravit wifinu, ale nebylo to tak jednoduché, protože do celé akce ještě rýpal jeden člen Zuzaniny rodiny. Zuzana pak ještě zhodnotila, že elektrikář měl perfektní gatě s kapsami a pochlubila se také, že byla na kurzu laskavosti a snaží se odteď i na zlé lidi myslet v dobrém.

Poté měly s Ivankou disputaci o tom, jestli je lepší lidi pomlouvat za zády nebo jim krutou pravdu vmést do očí - Ivanka byla v týmu radikální upřímnost za každou cenu, Zuzana naopak v týmu diplomacie. Ivanka pak ještě řekla velkou myšlenku, že lidé si mají navzájem pomáhat, ale zase to nepřehánět a myslet i na sebe.

Pak už se Buchty mohly znovu věnovat vyprávění o kognitivních zkresleních, která nestihly probrat v předchozím díle o tomto hot tématu.

Nebyly by to Buchty, kdyby neprojely i úplně jiné fenomény: na přetřes přišlo měření vlhka vlhkoměrem, odměny dealerů, Zuzanino bydlení na kopci nebo užívání hořčíku.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že racionálně nemyslí doslova nikdo.

Spustit audio

Související