S mikrofonem u němých tváří. Záznam přenosu ze Záchranné stanice Archa v Liberci

Ve středu 24. ledna jsme vám nabídli živý přenos ze Záchranné stanice Archa v Liberci, která loni přijala rekordní množství zvířat. Bylo jich 3 033. Obvykle jich bývá za rok zhruba polovina. 

„Ta velká čísla udělali netopýři. Během srpna a září jsme měli mnoho výjezdů k takzvaným netopýřím invazím, kdy celé kolonie netopýrů hvízdavých nalétnou lidem do bytů, protože hledají nové úkryty a v podstatě se spletou. A těch invazních netopýrů jsme přijali přes patnáct set,“ přiblížila vedoucí liberecké záchranné stanice pro zvířata Ivana Hancvenclová. Přes 400 jich například odchytili v areálu liberecké nemocnice a téměř 500 jich přivezli z panelákového bytu v Jablonci nad Nisou.

Hlavním pracovištěm Archy v tomto období je takzvané zimoviště. Tam jsou zvířata, která by měla v zimě hibernovat, ale vzbudila se, a tak by nejspíš nepřežila. Útočiště tam našli třeba netopýři, ježci nebo žáby.

Na prohlídce liberecké Archy nezapomněla Iveta Kalátová navštívit ani tamní voliéry, kde žijí handicapovaní divocí ptáci, nebo výběh pro srnčata. Archa provozuje také útulek pro psy a kočky. V záznamu se tak dozvíte, jak probíhá adopce zvířat z útulku, nebo třeba co dělat, když v přírodě najdete zraněné zvíře. Uslyšíte také, jak se do Archy dostal leguán.

Spustit audio

Související