Roll Out the Barrels! Markéta Čekanová představuje komiks o čtyřicátom pátom, když Plzeň osvobodil Patton

19. květen 2020

Žádné oslavy na náměstí, žádné jeepy v ulicích. Nedávné 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou se kvůli koronaviru příliš bujaře neslavilo, jeden dárek se ale přeci jen objevil. Markéta Čekanová z Paměti národa Plzeňský kraj – jinak též milovnice swingu, sportu a literatury – připravila k vydání vzpomínkovou komiksovou knihu Roll Out the Barrels! I o její přípravě mluvila s Ondřejem Cihlářem.

Velká část rodiny si v padesátých letech vyslechla rozsudky za trestné činy, které nikdy nespáchala. Dědeček po vykonstruovaném procesu putoval do dolů v Jáchymově, ve vězení se ocitli i bratři babičky a tatínkův bratranec. I tato „rodinná anamnéza“ spolu s přirozenou zvídavostí dovedla Markétu Čekanovou na konkurz na pozici ředitelky Paměti národa pro Plzeňský kraj. Uspěla na něm – a hostem vltavské Vizitky byla i proto, že právě její zásluhou nedávno pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Post Bellum vyšel komiks zachycující vzpomínky pamětníků na osvobození Plzně americkou armádou v roce 1945.

Roll Out the Barrels, Sběratel

Jmenuje se Roll Out the Barrels (na to, proč tomu tak je, ve Vizitce také přišla řeč), obsahuje jedenáct příběhů z databáze Paměti národa a jeho výtvarnou stránku dostali na starost studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara při Západočeské univerzitě v Plzni. „Vybrali jsme příběhy, které se vážou nejen k Plzni, ale k celým západním Čechám. V komiksu jsme nechtěli mít jen frontu, ale i pohled obyčejných lidí, kteří tu dobu zažili,“ upřesnila ve Vizitce. V knížce se tak čtenář seznámí s osudem belgického veterána, fotografa ve službách americké armády anebo třeba chlapce, který sbíral vzácné dopisní známky.

Markéta Čekanová

Právě o životě Pavla Hauznera se Markéta Čekanová rozpovídala více. „Tehdy mu bylo deset let. Bydlel u Borského parku a během osvobození se motal kolem tamní vojenské techniky. S kamarády prolézal i odpadní jámy, kde nacházel obálky se známkami s motivy vojenských letadel. Ty si pak schovával a jeho sbírka procestovala celý svět.“ Z pana Hauznera se stal uznávaný expert na filatelii a také na komiks. Jeho příběh si pro ztvárnění vybrala běloruská studentka Katsiaryna Karolik a s panem Hauznerem a jeho vzpomínkami strávila mnoho času: i proto, že v komiksu mladé výtvarnici kontroloval každý detail.

Roll Out the Barrels, Hoši z nové hospody

Před velkou výzvu ale byla postavena i studentka s vietnamskými kořeny Lachasso Nguyen. V příběhu Luďka Dembovského zpracovala okamžiky lovení bobříků, ačkoliv sama se s touto zálesáckou kratochvíli poprvé setkala právě až při tvorbě komiksu. Stejně jako spolužáci ale neváhala a o tématu si nastudovala ještě daleko víc, než poskytoval příběh z databáze Paměti národa.

Poslechněte si celou Vizitku, ve které Markéta Čekanová mluví o rozdílu mezi českým a americkým swingem, o radosti belgického válečného veterána Louise Gihouna, o tom, proč v Plzni uspořádala výstavu o silných ženách, nebo třeba o tom, jak se Paměť národa snaží do mapování příběhů dvacátého století zapojit školáky.

Spustit audio