Přípojka ke každému domu. Ve Václavicích budou mít vodovod, teď si lidé pitnou vodu kupují

7. květen 2024 11:20

I díky penězům z Polska postaví Hrádek nad Nisou vodovod ve Václavicích. Teď jsou tamní obyvatelé odkázáni na vodu ze studní. Vlivem sucha a těžby uhlí v sousedním polském dole Turów tam ale hladina spodní vody klesá.

Čtěte také

Vodovod ve Václavicích není žádný, lidé mají buď studny, nebo vrty. Podle toho jak jsou hluboké, někde voda stačí, jinde mají problém, záleží i na tom, v které části Václavic je dům postavený. Voda ze studní není pitná, jen užitková, pitnou si musí lidé kupovat balenou.

Nicméně hladina spodní vody ve Václavicích klesá - může za to jak změna klimatu, tak těžba v dolu Turów, se kterým Václavice sousedí. S vodou tam proto musí místní šetřit.

„S vodou jsme na tom tak na polovině toho, co je v zimě. Musíme s vodou šetřit. Je to užitková voda, ty rozbory ani člověk nechce vidět, co tam je. Sprchovat se tím musím, na jídlo a pití se voda kupuje,“ řekla Českému rozhlasu Iva Červená z osadního výboru Václavic.

Stavba vodovodu začne ve Václavicích 10. června 2024, a to ve směru od Chrastavy. Než se na něj ale napojí zhruba 350 obyvatel Václavic, potrvá to dva roky. Proč tak dlouho?

„Nezdá se to, ale stavba má asi 10 kilometrů, není to jen v hlavní ulici, ale i v těch bočních. A v zimě se nestaví, to je několik měsíců technologická přestávka,“ vysvětlil starosta Hrádku Josef Horinka ze Starostů pro Liberecký kraj s tím, že se budou snažit, aby všichni měli přípojku, tedy rozvod, dotažený ke svému domu.

Stavba vodovodu ve Václavicích omezí dopravu

Kvůli pokládce potrubí se musí postupně rozkopat silnice procházející celými Václavicemi, v jedné části se na vodovod bude napojovat i nový přivaděč vody z Machnína. Stavba bude probíhat vždy za plné uzavírky, do daného místa, kde se zrovna bude kopat, budou smět kromě těch, kteří tam bydlí, vjet jen vozy hasičů, záchranářů nebo policie, a také autobus veřejné dopravy.

Náklady na stavbu vodovodu jsou 168 milionů korun včetně DPH, část je hrazená z Fondu Turów a na část se podařilo Hrádku nad Nisou získat dotaci z programu životního prostředí, a to ve výši téměř 100 milionů korun.

Spustit audio

Související