Premiérka Mayová dělá z Velké Británie rukojmí své brexitové ješitnosti

Velká Británie má podle plánu opustit Evropskou unii 29. března. Do té doby buď britský parlament schválí nedokonalou a polovičatou dohodu Theresy Mayové nebo se celá země zřítí z útesu, píše komentátor deníku Financial Times Philip Stephens.

Podle něj se s tím nedá nic dělat a je potřeba připravit se na nejhorší. Dodává, že cestu, kterou zvolila premiérka, vydláždily různé triky, úskoky a podvody. A právě to prý především způsobilo nynější mizérii.

Filip Nerad: Pekelný brexit

Britská premiérka Theresa Mayová

„Přemýšlím o tom, jak vypadá speciální místo vyhrazené v pekle pro ty, kdo prosazovali brexit bez náznaku plánu, jak ho bezpečně zařídit.“

Spojené království se tak ve Stephensově pohledu stalo rukojmím premiérčiny ješitnosti a Britové teď musí věřit, že datum brexitu je seslané samotnou Boží prozřetelností. Předsedkyně vlády totiž prohlásila, že je její „svatou povinností“ dodržet stanovený termín rozvodu s Unií.

Mezi stoupenci brexitu existuje skupina, kterou komentátor hospodářského listu nazývá „kamikadze“. Její členové souhlasí s neústupností Mayové ohledně data odchodu navzdory nepřipravenosti země. Tento termín podle nich vyplývá nejen z článku 50 Lisabonské smlouvy, ale britský parlament ho včlenil i do zákona. Myslí si, že teď už nelze změnit názor.

Neradostné vyhlídky

Mezitím se ale hromadí škoda, varuje komentátor Stephens s tím, že už od začátku bylo jasné, že brexit z podstaty věci poškodí britské hospodářství. Rozhodnutí vztyčit protekcionistické překážky obchodu a investicím ve vztahu k nejdůležitějším trhům, se kterými Velká Británie obchoduje, prý ani jinak skončit nemohlo. Rozhodnutí Mayové začít proces odchodu bez zajištění pomocné nebo alespoň záchranné sítě ale škody, náklady a nebezpečí znásobilo.

V sázce podle britského žurnalisty nejsou jen budoucí podmínky obchodní výměny ostrovní monarchie s unijní sedmadvacítkou. Jde také o desítky obchodních dohod, které s Unií uzavřely státy celého světa jako Japonsko, Kanada, Jižní Korea nebo Brazílie.

V této patové situaci by měl být v jednání o brexitu aktivnější irský premiér, tvrdí odborník na EU Ivo Šlosarčík

Brexit

Den zahájení odchodu Velké Británie z EU se neúprosně blíží. Jablkem sváru je irská pojistka, nad kterou se v Londýně poprvé schází pracovní skupina poslanců Dolní sněmovny. Podle ústavního právníka a profesora Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Ivo Šlosarčíka by bylo na čase, aby se ze svých „zakopaných“ pozic pohnula i EU.

Velká část britských společností nyní čelí neradostným vyhlídkám na právní nejistotu. Přepravní společnosti obchodující s druhou polovinou světa neví, jestli po 29. březnu bude právně možné a ekonomicky smysluplné vyložit náklad. Některé firmy se rozhodly hromadit zásoby nejdůležitějších součástek, jiné se chystají uzavřít výrobní závody.

Není překvapivé, že britské hospodářství teď míří hlavou proti zdi, konstatuje Stephens. Investice klesají čtyři čtvrtletí po sobě a loňský růst byl nejnižší od finanční krize. Odhad toho letošního pak britská centrální banka snížila. I ministr financí Philip Hammond přiznal, že zpomalení ekonomiky je důsledek paralýzy způsobené brexitovou nejistotou.

Kapitáni britské ekonomiky prý v soukromí mluví o kolapsu důvěry. Rozhodnutí automobilky Nissan zrušit investici v Británii je jen vrcholek ledovce. Podle komentáře navíc vládní úředníci vedení firem mimo záznam říkají, že nemají žádnou možnost zmírnit dopady brexitu bez dohody.

Mayová bez plánu

Obavy se ale netýkají jen hospodářského růstu a pracovních míst. Policie a zpravodajské služby riskují ztrátu přístupu k informacím o teroristech a kriminálních skupinách. Nejistá budoucnost se vztahuje také na pravidla pro zadržování a deportace lidí podezřelých ze spáchání trestných činů.

Když se na severoirskou hranici postaví nějaký pohraničník, je do dvou dnů mrtvý, obává se Prouza důsledků brexitu

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti

Vyjednávání o brexitu je ve slepé uličce. Myslí si to i bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti, který je dnes prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. V Interview Plus řekl, že teď je míč na britském hřišti.

Rovněž britští občané žijící v unijních zemích nemají žádné záruky svých práv v místě pobytu, přístupu ke zdravotní péči a sociálním službám. A lidé na ostrovech, kteří trpí chronickými chorobami, se obávají výpadku dodávek léků.

Popsaná panika je podle textu v deníku Financial Times přímým důsledkem činnosti britské vlády. Konkrétně pak úřadu premiérky, který se tímto způsobem snaží protlačit dohodu uzavřenou s Unií britským parlamentem. Poslanci už ji přitom jednou zdrcující většinou odmítli.

Chaotický brexit se všemi svými důsledky by na hlavu Mayové tvrdě dopadl. Byl by to totiž výsledek její nekompetentnosti, kdy se zdá, že Mayová zahájila proces odchodu z evropského bloku bez jakéhokoliv plánu.

Místo snahy nějaký konkrétní postup vypracovat se ale premiérka následně soustředila na rýsování červených linií nepřekročitelných hranic a na prázdné slibování „na míru ušité“ dohody s Unií, kritizuje britský žurnalista.

Nedopečená dohoda

Za chybu považuje i zahrnutí časového rozvrhu brexitu do britského zákona. Záměrem bylo získat přízeň stoupenců tvrdého odchodu v řadách Konzervativní strany, Mayová tím ale zároveň svázala ruce vlastní vládě.

Lukáš Kovanda: Brexit zabije tisíce Britů. Absurdní!

Brexit

Datum brexitu se sice kvapem blíží, ale to, jakým způsobem proběhne, je stále krajně nejasné. Takže probíhá nové kolo absurdního strašení britské veřejnosti.

O dva roky později vše skončilo situací, kterou komentátor přirovnává k připoutání celé země ke kolu vozu, který se řítí k okraji útesu. Premiérka zřejmě kalkuluje, že parlament kvůli tomu ještě změní názor a podpoří vyjednanou dohodu.

Je přitom otázkou, nakolik celý postup hájí zájmy Velké Británie a jestli její osud Mayová spíše nevyměnila za soudržnost vlastní politické formace. I samotná dohoda s Bruselem je podle Stephense „nedopečená“ a polovičatá a premiérka zahodila i to minimum pák na Unii, které Spojené království původně mělo.

Dohoda také nedopovídá na základní otázky související s budoucími vazbami se starým kontinentem např. v oblastech ekonomiky, obchodu, bezpečnosti nebo zahraniční a obranné politiky. A Mayové se ve své strategii rovněž nepodařilo utlumit ani šok spojený s tím, že Spojené království přetrhává více než čtyři desetiletí vztahů s Unií.

Mnozí věří, že šéfka londýnského kabinetu jen blufuje a bombu tvrdého brexitu nakonec neodpálí. Velká Británie si ale už nemůže dovolit riskovat – parlament musí jednat a vynutit si odložení nebo úplné zrušení odchodu z Unie, píše Stephens.

Spustit audio