Praha poskytne 10 milionů korun jako humanitární pomoc Ukrajině. Chystá i další kroky na podporu uprchlíků

24. únor 2022 17:19

Praha podpoří humanitární pomoc na Ukrajině deseti miliony korun. Koaliční i opoziční zastupitelé dnes na začátku svého jednání schválili hned několik kroků, kterými chtějí vyjádrit Ukrajině solidaritu. Zároveň odsuzují ruské vojenské manévry. 

Čtěte také

Politici chtěli dát peníze na konkrétní pomoc, pošlou je proto organizaci Člověk v tísni, která na Ukrajině působí dlouhodobě a humanitární pomoc tam už zajišťuje. Kromě toho Praha řeší i další možnosti, jak může Ukrajině pomoct. „Zřizujeme pracovní skupinu, abychom mohli flexibilně reagovat. Členové rady budou jednat se zástupci vlády o podpoře, také jsme schválili pověření Radě hlavního města, aby ukončila partnerství s Moskvou a Petrohradem,“ vysvětluje primátor Zdeněk Hřib z Pirátů.

Partnerské smlouvy mezi ruskými městy a Prahou jsou už od roku 2014 pozastavené. Rada by se ale měla zabývat jejich definitivním ukončením. Politici také schválili vyvěšení ukrajinských a kyjevských vlajek na budovu radnice a vozidla pražské hromadné dopravy. Město zároveň připravilo opatření pro případnou vlnu uprchlíků z Ukrajiny.

Pomoc uprchlíkům

Podle radních se nabízí řada možností, jak lidem prchajícím před vojenským konfliktem pomoci. Náměstek primátora Petr Hlubuček ze Spojených sil pro Prahu například řekl, že město může poskytnout přes 2 tisíce lůžek v hotelích. K převozu lidí lze potom použít i autobusy Dopravního podniku. A pak je možné využít takzvaný projekt Asistenčních center. Tam by byli připravení tlumočníci a personál, který by pomáhal s administrativními i dalšími potřebami lidí, kteří by se do Prahy dostali ze zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšní Lhotě v Moravskoslezském kraji. Odtud by je mohly do pražských zařízení vozit autobusy MHD nebo vozidla dobrovolných hasičů. Asistenční centra by Praha zřídila v Městské knihovně a jejích pobočkách. Spustit takovou pomoc pro uprchlíky by podle Hlubučka město zvládlo v podstatě okamžitě.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio