Pokud nám jde o udržení kvality života, musíme mít ve městech stromy, varuje arborista Hora

29. srpen 2023

„Stromy ve městě nepěstujeme kvůli samotným stromům – kdyby nám o ně opravdu šlo, o jejich ,štěstí‘, tak bychom je nevysazovali do ulic. To je pro ně velmi nehostinné prostředí. Pěstujeme je kvůli lidem, protože je potřebujeme k udržení komfortu vlastního života,“ říká arborista David Hora s tím, že na stejné téma existuje už mnoho studií.

„Měli bychom si uvědomit, že nejde jen o zlepšování komfortu života, ale jak čelíme dopadům klimatické změny, jde nám už i o udržení kvality samotného života. A bude se to horšit. Zvykli jsme si na nějaký standard, ale můžeme o něj lehce přijít. Stromy nám můžou pomoct toho standardu zas dosáhnout a udržet si ho,“ dodává v pořadu Hovory.

„Právě lípa stříbrná, jsme zjistili, že v Praze nefunguje. Hůře snáší teplotní a vláhové výkyvy,“ říká arborista David Hora

Další výzkumy tvrdí, že ve městech bez stromů upadá duševní zdraví a klesá věk dožití. Stromy nejsou ve městě na ozdobu, ale mají životadárnou funkci.

„Asi si musíme vždy položit otázku, proč je ve městě vůbec mít: jako doplněk architektury, nebo mají stromy mít jinou funkci, což se s časem také mění. V současnosti určitě čekáme, že strom bude ochlazovat prostředí a vytvářet tzv. ekosystémové služby,“ naznačuje.

„Když vysadíte strom s velkou korunou, třeba lípu nebo javor, očekáváte, že vám za nějakých 20 30 let zastíní třeba parkoviště. A pak se setkáte s realitou, třeba u těch nejstarších parkovišť u nás – místo velkých stromů vyrostly jen čtyřmetrové, odumírají a neplní svou funkci. Protože ji ne vlastní vinou ani nejsou schopny plnit.“

Čtěte také

Arborista Hora prý vždy zpozorní, pokud se začne hovořit o nějakém kácení.

„Každý případ se musí posuzovat individuálně a někdy důvod ke kácení je, někdy není. Ono se lehce řekne: vykácíte stromy a ty nahradíte novou výsadbou. Mnozí stále žijí v představě, že když vysadí strom, tak si tak nějak sám vyroste, akorát že to možná ve městě trvá déle,“ popisuje, ale pravda to není.

„Jak dokazují naše práce, není to automatické. Po celé republice vysazujeme statisíce stromů, ale šance, že jednou dosáhnou velikosti, na kterou jsme zvyklí například u těch lip, zdaleka není u všech. Existuje řada překážek, které ignorujeme. Záleží i na kvalitě výsadby sazenic apod. To všechno pak rozhoduje o tom, zda strom bude vůbec schopen vyrůst. A je toho samozřejmě mnohem víc,“ dodává.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Viziny.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související