Originální ztvárnění světců. V olomouckém Arcidiecézním muzeu vystavují obrazy slovenské malířky Doroty Sadovské

13. březen 2024 13:15

V olomouckém Arcidiecézním muzeu je nově k vidění výstava obrazů s originálním ztvárněním světců. Jejich autorkou je slovenská výtvarnice Dorota Sadovská. Postavy s výmluvnými gesty v jasně žluté barvě zobrazuje z nadhledu, jakoby z Boží perspektivy.

„Svatá Klára je patronka transmisí a přenosu. Jako kdyby hledala dobrý úhel pohledu. Na vás záleží, jaký výsek si uděláme, jak se budeme dívat na věci,“ připomíná hlavní úkol novinářů před rozměrným obrazem svaté Kláry Dorota Sadovská.

A vysvětluje chronologii vystavovaných obrazů v arcidiecézním muzeu. „Otevřeme dveře a ocitáme se ve světe, jako kdybychom byli v objetí žlutých svatých, kteří rozličnými gesty vyjadřují různé postoje. Potom jdeme k pietě, kde je modrozelený Kristus,“ popisuje Sadovská.

Dorota Sadovská ve svých obrazech originálně ztvárňuje svaté

Obraz vznikl v období covidové epidemie. „ Je to rondo, tedy kruhový obraz. Vychází ze zobrazení středověkého pojetí a Krista jako stromu života,“ dodává Sadovská.

Obraz Doroty Sadovské Svatý František darovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová papeži Františkovi. Výtvarnice neskrývala, že ji to potěšilo. „Je tam vyobrazený s otevřenýma rukama. Jako někdo, kdo se těší ze života a kdo přijímá život s tím pozitivním i tím negativním,“ popisuje autorka.

Dorota Sadovská ve svých obrazech originálně ztvárňuje svaté

Originální obrazy světců Doroty Sadovské uvidí návštěvníci arcidiecézního muzea do 26. května. První komentovaná prohlídka je ve středu 20. března.

Kurátorka výstavy Gabriela Elbelová se poprvé setkala s dílem Doroty Sadovské, když v arcidiecézním muzeu před lety připravovali výstavu s tématem andělů. Výstavou je nadšený i Ondřej Zatloukal, ředitel Muzea umění v Olomouci, které arcidiecézní muzeum spravuje. Jaké jsou jejich ohlasy?

I to si poslechněte v kompletní reportáži přiložené výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio