Opoziční uskupení na liberecké radnici Liberec otevřený lidem požaduje rezignaci primátora Zámečníka

23. duben 2024 09:38

Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj se podle LOL má vzdát funkce kvůli korupční kauze, kterou před v druhém dubnovém týdnu 2024 odhalila Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Čtěte také

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem žádá rezignaci primátora Liberce Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj. Důvodem je policejní razie na magistrátu před 9. dubna 2024, která vyústila v rozsáhlou korupční kauzu. V ní je obviněno osm lidí, včetně primátorova náměstka Petra Židka, dříve z ODS.

Podle uskupení Liberec otevřený lidem nese primátor přímou politickou odpovědnost za to, jak Rada města a koalice fungovala a funguje. Dnes už bývalý náměstek primátora Petr Židek vyloučený z ODS čelí obvinění z korupce a z prosazování zájmu stavební firmy Syner Group na radnici. Spolumajitel Syner Group Petr Syrovátko je také obviněn.

Podle opozice ale Židek sám o sobě nemohl nic schvalovat, vše procházelo Radou města. „Ať už jde o opravu bazénu, směnu pozemků se Synerem, a tak dále, všechny tahle rozhodnutí byla schvalována Radou města. Je tedy i jejich odpovědností, že Petr Židek byl ve své misi tak úspěšný. Vnímáme, že především primátor je odpovědný za to, jak koalice a Rada města fungovala,“ poukázal na důvody k výzvě k odstoupení primátora Jindřich Felcman, předseda zastupitelského klubu Liberec otevřený lidem.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník odstoupit nemíní. Argumentuje tím, že není ani vyšetřován, ani obviněn. A také tím, že koalice vypověděla smlouvu s ODS a radnici teď vládnou tedy jen Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti.

Primátor Zámečník zároveň v pondělí 23. dubna 2024 oznámil, že nechá prověřit všechny zakázky města, které vzešly z odboru správy majetku za působení dnes už také bývalého vedoucího odboru Lukáše Hýbnera, který je v korupční kauze také obviněný.

Kromě toho chce primátor prověřit i zakázku na rekonstrukci městského plaveckého bazénu, kterou měl údajně Petr Židek ovlivňovat ve prospěch Syneru, byť se tato stavební firma nakonec soutěže nezúčastnila.

„Požádal jsem NCOZ, aby zpřístupnili detailní informace, abychom věděli, o co se jedná, co v tuto chvíli máme dělat, zda zakázku přerušit, nebo v ní pokračovat, nebo ji zastavit. Se stejným požadavkem jsem oslovil i krajské a okresní statní zastupitelství,“ uvedl primátor.

Podle lídra LOL Jaromíra Baxy je jasné, že na odvolání primátora nemá opozice dostatečný počet hlasů. Nicméně i přesto bod odvolání primátora na zastupitelstvu navrhnou, mimo jiné i proto, aby se kolem celé korupční záležitosti rozproudila debata. Vypovězení koaliční dohody s ODS podle opozice nestačí.

Zasedání zastupitelstva města Liberce bude ve čtvrtek 25. dubna 2024 od 15 hodin a je přístupné veřejnosti.

Spustit audio