Olomoučtí radní se zajímají o koupi areálu pošty v Ladově ulici. K čemu by ho chtěli využít?

5. březen 2024 09:48

Olomoucká radnice by ráda koupila rozlehlou poštovní budovu v Ladově ulici v městské části Hejčín. Česká pošta, která v jedné části provozuje svoji pobočku, chce areál prodat v elektronické aukci. Vyvolávací cena nemovitosti a okolních pozemků je 119 milionů korun.

Pošta v Ladově ulici je dobře přístupná autem, navíc je u ní velké parkoviště. Jde o aspekty, kterých si cení i olomoučtí radní. „Svým prostorovým uspořádáním je vhodnější pro umístění těch standardních přepážkových pracovišť. Má veliké plus v tom, že jsou tam parkovací plochy jak veřejné, tak neveřejné, které by se daly využít i technologicky z hlediska výtahů a dalších zařízení,“ uvádí náměstek primátora Otakar Bačák (spOLečně).

Vedení města podle něj požádá poštu o informace, jak se zapojit do prodeje této nemovitosti. V areálu teď funguje poštovní pobočka a depo. S novým majitelem chce pak Česká pošta uzavřít nájemní smlouvu na část prostor, které chce dál využívat pro poštovní služby.

„V první budově, což je provozní a administrativní budova, která má čtyři patra, jsou prostory pošty Olomouc 9. Ve druhé budově, která je v prvním nadzemním patře, jsou garáže, sklady, dílny a kanceláře. Venkovní prostory v areálu slouží jako parkoviště,“ popisuje areál mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Radnice se dříve zajímala také o možnost získat budovu poštovní pobočky na Horním náměstí. Česká pošta tam ale podle Bačáka nehodlá mít pobočku ani v režimu Pošta Partner, a tak tento palác v centru Olomouce už pro město není tak zajímavý.

Podzemní prostory jsou tam velice vhodné pro některé typy archivu.
Otakar Bačák, náměstek primátora Olomouce

Pokud magistrát rozlehlý areál v Ladově ulici koupí, chce tam přemístit třeba archivy. „Podzemní prostory jsou tam velice vhodné pro některé typy archivu, protože archivy zase mají nějaké parametry, které musí splnit, aby tam nedošlo k zatopení nebo požáru atd.,“ vysvětluje Bačák.

Stěhování by se týkalo i odboru zaměřeného na dopravní agendu, který dočasně sídlí ve státem vlastněné budově ve Vejdovského ulici. Nově by mohl fungovat v administrativní budově Namiro. Z něj by se jiní úředníci přestěhovali do Ladovy ulice. V budově Namiro má olomoucký magistrát od roku 2013 pronajaté prostory pro zhruba třetinu svých úředníků. Radnice zvažuje její koupi za 398 milionů korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související