O krok blíž stavbě Vltavské filharmonie. Dánští architekti představili veřejnosti podrobnou studii a vizualizace

25. leden 2024 14:20

Danští architekti dopracovali studii ke stavbě Vltavské filharmonie. Už za pár týdnů plány předají vedení Prahy. Do Česka kvůli tomu přiletěl hlavní architekt studia BIG Bjarke Ingels. Ve středu představil plnému sálu v pražském Centru architektury a městského plánování také podrobné vizualizace.

Architekt Bjarke Ingels představil divákům třeba realistický návrh budovy za slunečného dne. Ilustrace ukazuje z nadhledu budovu se špičatými širokými terasami, po kterých volně chodí lidé. Za nimi je vidět panorama Hradčan.

„Vidíte celou Prahu včetně Pražského hradu. Když se pak podíváte dolů, vidíte kaskádu pater. Lidé chodí po nakloněných plochách nahoru a dolů. Někteří jsou dole u řeky, jiní na střeše. Architektura filharmonie splývá dohromady s okolní zástavbou, jako by šlo o člověkem navrženou krajinu, která vyrůstá z vody a postupně stoupá,“ popisoval při prezentaci v Centru architektury a městského plánování.

Koncertní budovou bude možné volně projít od řeky až do nejvyššího patra. Na výstavbu chtějí použít místní materiály – jako dřevo nebo kámen.

„Uvnitř jsou dvě hlavní haly. Velký sál bude v dřevěném provedení. Trámy jsou ale nařezané po směru růstu stromu, vidíte díky tomu organickou strukturu. Dá se říct, že jde o ornament, který pomáhá šíření zvuku. Obdobně je to také v menším sále, který ale bude obložený kamenem. Ten rozdělíme tak, aby si zachoval na povrchu hrubou strukturu,“ upřesňuje architekt.

Architekt Bjarke Ingels během prezentace v CAMPu

Stavba filharmonie bude stát několik miliard korun a její součástí budou také úpravy okolí dnešního metra Vltavská. První diváci by mohli do sálu usednout v roce 2032.

Spustit audio

Související