Nizozemsko řeší neobvyklou situaci s FM kmitočty, ovlivní i digitální vysílání DAB+

8. srpen 2022

Řadě nizozemských vysílatelů vyprší na konci srpna možnost vysílání v pásmu FM. Za tímto účelem jim byla licence prodloužena o tři roky. Proti tomuto rozhodnutí se však odvolal provozovatel rozhlasové stanice KINK, která chce podporovat rozvoj DAB+. Vzhledem k tomu, že hrozí omezení distribuce na FM, licence byly prodlouženy do 1. září 2023.

Zájmy některých skupin včetně samotných médií se střetávají i na nizozemském trhu. V následujících letech mělo dojít k významnému posílení digitální platformy DAB+, naopak do pozadí měla být postavena doposud primární analogová distribuce FM, připomíná portál TotaalTV. Rozhlasové stanice 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, Qmusic, 100%NL, SLAM!, Sublime a BNR Nieuwsradio prozatím mohou vysílat do konce srpna příštího roku.

„Soud nyní dává vládě jeden rok na to, aby zorganizovala a provedla řádné výběrové řízení (aukce) národních FM frekvencí pro komerční vysílací společnosti. To může znamenat nejen to, že některé celostátní rozhlasové stanice zmizí z FM, ale také to, že některé rozhlasové stanice budou vysílat na jiné frekvenci,“ vysvětluje podstatu celého sporu nizozemský portál. Vzhledem k tomu, že některé analogové licence jsou provázaný s DAB+, dojde s jistotou i na této platformě ke změnám.

autor: lukpo
Spustit audio

Související