Nevidomí fanoušci v rámci projektu Světluška zažili derby. Nejvíc se jim líbila atmosféra

25. září 2023

19 370 lidí dorazilo na nedělní vypjaté a nakonec remízové derby fotbalistů Slavie a Sparty. V rámci projektu Světluška přišlo do Edenu i patnáct nevidomých fanoušků, kteří se výkopu 308. souboje pražských rivalů se speciálním komentářem nemohli dočkat.

„Hodně se těším, protože jsem byla s Radiožurnálem na biatlonu a bylo to moc prima. I když úplně fanoušek fotbalu nejsem a sleduju spíš hokej, tak se těším na ten komentář a třeba mě to chytne,“ říkala před zápasem fanynka Petra, která derby pražských S navštívila poprvé.

Fotbalová premiéra to pro ni ale nebyla. „Jednou mě bratr vytáhnul na Letnou, když hráli Češi se Skoty.“ Mezi nevidomými fanoušky byli ale i ti, kdo na fotbalový stadion ještě nikdy předtím nezavítali. „Jsem úplně poprvé v životě, takže se strašně těším,“ nechala se slyšet fanynka Nikol.

Zato nejmladší z nevidomých Max, který chodí do druhé třídy základní školy, reportérovi Petru Mathauserovi prozradil, že už fotbalový zápas na vlastní kůži zažil. „Na fotbale už jsem byl, akorát na Spartě,“ vyprávěl.

Bouřlivá atmosféra

Zkušenosti měli fanoušci různé, všichni se ale těšili na jednu a tu samou věc. „Na atmosféru. Přejedeme je nejenom na hřišti, ale i v hledišti. Bude to velká červenobílá jízda,“ hlásil Radek, velký příznivec Slavie. O skvělou atmosféru nebyla při 308. derby na stadionu v Edenu nouze, ať už před utkáním, nebo během něj.

„Chvilkami jsem měla i strach. Bylo to opravdu ohlušující,“ přiznala Petra. „Naštvalo mě, jak tam sparťané zase házeli ty dělobuchy. Jinak jsem opravdu ocenil komentář, který zahrnoval i dění na tribunách. Líbil se mi popis toho, jak tam mávali šálami a tričky,“ pochvaluje si fanoušek Radek projekt Nevidomý fanoušek.

autoři: Petr Mathauser , Pavel Tylšar , spu
Spustit audio

Související