Měření fyzické kondice: Čím méně spotřebujeme kyslíku, tím je běh ekonomičtější

25. červenec 2023

Vědci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity si položili otázku: Jak bude tělo vytrvalostního běžce hospodařit s kyslíkem, když se rozhodne dýchat rychleji nebo pomaleji? Do pilotního výzkumu sezvali třináct výkonostních sportovců a na každém z nich to vyzkoušeli. Výsledky je překvapily...

„Máme tady běhátko, bicyklový ergometr, různé dinometry. Všechno se dá využívat k testování fyziologických hodnot.“

Vojtěch Grün ukazuje různé přístroje, které mají v laboratořích sportovní diagnostiky na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Tyto přístroje lidé znají z různých ordinací.

Vojtěch Grün a Dávid Žigo v laboratoři Fakulty sportovních studií MU

„Některé ty přístroje jsou v nemocnicích, využívají se k testování kardiovaskulárních funkcí obecně.“

Běh se speciální maskou

Výzkumníci se tady zaměřují hlavně na sportovce. „Chodí sem sportovní kluby, hokejisté, atleti,“ doplňuje Dávid Žigo, který se ve svém výzkumu zaměřil především na tzv. běžeckou ekonomiku.

„Já bych to přirovnal ke spotřebě při automobilu. Čím nižší spotřebu, v tomto případě kyslíku, ten běžec má, tím je jeho běh ekonomičtější.“

Sportovce, kteří se tu chtějí otestovat, čeká běh ve speciální masce. „Úkolem sportovce je běžet na běhátku, kterému se bude zvyšovat rychlost, a přitom mít na sobě spiroergometrickou masku, z ní vedou hadičky, které snímají právě tu spotřebu kyslíku a výdej oxidu uhličitého. Dýchání to neomezuje.“

Výzkumníci reportérovi nasazují spiroergometrickou masku

Po dvanácti minutách běhu při různých rychlostech si může sportovec konečně oddechnout. Ne ale nadlouho. Tento výzkum se totiž zaměřuje na to, jak se mění spotřeba kyslíku, když běžec zrychlí, anebo zpomalí frekvenci dechu.

„V této fázi ke sportovci natočíme monitor, který jsme doteď viděli jen my. Jsou tam písmenka b, f, které označují dechovou frekvenci.“ Úkolem sportovce je, aby dýchal rychlejší frekvencí než předtím.

Zrychlení frekvence dechu podle výzkumu vede ke změně v hospodaření s dechem, ale opačně, než bychom mohli čekat. Na provedeném testu vyšlo:

„Na rychlostech nižších, než je závod na rychlost na 10 kilometrů, se zrychlená dechová frekvence ukázala jako výhodnější, spotřeba kyslíku byla menší, ale při závodní rychlosti se neukázala žádná změna,“ říká Dávid Žigo.

Pilotní výzkum čeká další analýza

Zatím jde o pilotní výzkum, který bude dále pokračovat a jehož data je ještě potřeba pořádně analyzovat. Výzkumníci ale už nějaké hypotézy mají.

Reportér si při běhu hlídá frekvenci dechu

„Zkracuje se doba kontaktu molekul vzduchu v plicích a tím pádem se může v menším objemu vstřebat kyslík a ve větším množství zase vydechneme ven,“ říká Vojtěch Grün.

Pokud takový trénink sportovec přežene, může se to nepříjemně projevit, vysvětluje Dávid Žigo. „Může nastat hyperventilace tím, že se člověk snaží dýchat rychleji, nějaké závratě nebo únava dýchacích svalů,“ dodává.

Zrychlení dechové frekvence při tréninkových rychlostech podle výzkumníků může běžcům zlepšit kondici. Tělo se tak může naučit s kyslíkem lépe hospodařit. Sportovci by přitom ale měli být opatrní.

autoři: Michal Šafařík , mga
Spustit audio

Související