Martin Fendrych: Vyšla třetí zpráva OSN o ruských zločinech na Ukrajině

3. listopad 2023

Nezávislá mezinárodní vyšetřovací komise Organizace spojených národů na Ukrajině předložila Valnému shromáždění OSN novou zprávu o ruských válečných zločinech. Je to třetí zpráva v pořadí, první byla vypracována loni v říjnu, druhá letos v březnu, ta čerstvá má datum 19. října.

Zprávy dokumentují zločiny ruských vojáků a žoldáků. Vyšetřovatelé navštívili desítky ukrajinských měst a nahráli stovky rozhovorů s Ukrajinci včetně uprchlíků v Estonsku a Gruzii. Poslední zpráva doložila přes 9000 mrtvých a nejméně 17 tisíc zraněných civilistů.

Čtěte také

To jsou ovšem jen zadokumentované případy, počet obětí je vyšší. Dále se dozvíme, že minimálně 6 milionů lidí kvůli válce opustilo Ukrajinu a 5 milionů dalších Ukrajinců je vnitřně vysídleno, taky museli opustit své domovy a jít jinam. Humanitární pomoc potřebuje minimálně 17 milionů lidí.

Zpráva popisuje útoky na civilní objekty. Nedávno byl zasažen obytný dům v Záporoží, ruská raketa zničila budovu pošty v Charkovské oblasti. Výsledkem je mnoho mrtvých. Komise vyšetřuje i zničení Kachovské přehrady, protože následné záplavy ohrozily desetitisíce Ukrajinců.

Lidská práva musí platit pro všechny

Čtěte také

Tématem zprávy je také mučení, které Rusové běžně používají. Komise popsala několik konkrétních příkladů z vězení v Chersonské a Záporožské oblasti. Týrání bylo podle vyšetřovatelů „rozsáhlé a systematické“.

Prováděli je také příslušníci ruské zpravodajské služby FSB, kteří k věznici přijížděli bílým autobusem a budili v zajatcích děs. Cílem mučení bylo buď získat informace o ukrajinské armádě, nebo bylo používáno jako trest.

Rusové jako zbraň používají též sexuální násilí. Příklad: jedné ženě, která přežila, Rusové vyhrožovali, že pokud jim neprozradí jména informátorů ukrajinské armády, znásilní ji skupina dvaceti vojáků. Nemá smysl pokračovat.

Čtěte také

Zpráva popsala tři případy, kdy mezinárodní právo porušila napadená země. Oběťmi byli muži, které Ukrajinci svévolně zatkli a zadrželi, neboť je podezírali z kolaborování s Ruskem. – Je důležité, že se vyšetřovatelé nezaměřují pouze na Rusy. Lidská práva musí platit pro všechny.

Mezinárodní pozornost se nyní obrátila na Blízký východ, na snahu Izraele zlikvidovat teroristy z Hamásu. Davy lidí ve světě demonstrují proti Izraeli a za Palestince. Je s podivem, že nedemonstrují a nedemonstrovali proti ruské agresi, proti zvěrstvům, která páchají Rusové.

Martin Fendrych

Zpráva OSN je důležitá, snaží se být maximálně objektivní, vychází výhradně z doložených informací. Mimochodem vyšla krátce předtím, než česká ministryně obrany Jana Černochová vyzvala, aby naše země vystoupila z OSN. Byla to velká chyba, zřejmě podlehla momentální emoci. Kdybychom vystoupili z OSN, nemohli bychom se pak odvolávat na Chartu OSN, jejímž smyslem je ochrana lidských práv. Na Ukrajině, v Izraeli, v Gaze, ale i u nás.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.