Lída Rakušanová: Neplněním slibů Ukrajině hazarduje Evropa sama se sebou

19. duben 2024

Někdy jsou i dva měsíce celá věčnost. Přesně tak to teď zažívají ukrajinští vojáci na frontě. Kvůli zoufalému nedostatku dělostřelecké munice se před útoky ruského vojska nemohou adekvátně bránit už teď. A to mají na první dodávku dělostřeleckých granátů, zprostředkovávaných Českem na světovém trhu, čekat až do června.

Přitom je podle expertů velmi pravděpodobné, že velkou ofenzívu spustí Kreml už koncem května.

Čtěte také

Když nedávno reportéři německého týdeníku Die Zeit navštívili vojáky na ukrajinské frontě, setkali se s lidmi, kterým nezbývá než improvizovat: Protože Rusové útočí na ukrajinské obranné linie v poslední době i tzv. klouzavými bombami, shazovanými z ruských stihaček mimo dostřel ukrajinské protivzdušné obrany. Snaží se Ukrajinci znemožnit jim to zasažením ruských vojenských letišť.

Ale jelikož Zelenskyj musel západním partnerům slíbit, že jimi dodané rakety Ukrajina nepoužije na cíle na ruském území, nezbývá ukrajinským vojákům než posílat do Ruska své vlastní drony.

Aby se nevyostřil konflikt?

Ani pro ně ale nemají dost munice, takže pracují i v podmínkách přímo partyzánských: například ve sklepě, kde odlehčují granáty z pancrfaustů. Protože by je jinak neunesly drony, anebo vyrábějí ze submunice tříštivých střel pomocí lepicí pásky granáty, které nevybuchnou ve vzduchu, ale až po dopadu na zem.

Čtěte také

Že se Ukrajinci i za těchto okolností pořád ještě dokáží bránit, ačkoliv od svých západních spojenců dostávají doposud hlavně plané sliby, je hrdinství non plus ultra.

Nová vlna slibů se vzedmula i teď, poté, co se Izrael s pomocí USA, Británie, Francie a Jordánska, dokázal de facto bez problémů ubránit masivní invazi iránských dronů a raket. O uzavření ukrajinského nebe přitom prosí Ukrajinci Západ marně už přes dva roky.

Spojenci doposud váhali. Údajně proto, aby se v boji Ukrajiny se zemí, která má největší jaderný arzenál na světě, „nevyostřil konflikt“. Výsledkem je ještě víc rozbombardovaná ukrajinská infrastruktura, další zničené domovy – a hlavně spousta zbytečně ztracených lidských životů.

Lída Rakušanová

Zda bude mít porada ministrů obrany členských zemí Severoatlantické aliance o pomoci Ukrajině s protivzdušnou obranou, tentokrát konkrétnější výsledky, to se uvidí teprve časem.

Svobodná, demokratická Ukrajina ho ale už moc nemá. A spolu s ní ho nemá ani svobodná, demokratická Evropa.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.