Když dítěti z dětského domova udeří osmnáctka, přijde volání divočiny, říká Talpa z projektu Patron Ligy otevřených mužů

26. únor 2023

Často se dozvídáme, jak mladí dospělí odejdou z dětského domova a končí špatně – na ulici, na drogách, za mřížemi. „Když odcházejí v 18 letech z dětského domova, někteří jsou ještě pár dní před narozeninami přesvědčeni, že dostudují a že je to to, co chtějí. Pak udeří ta osmnáctka a já tomu říkám, že přijde volání divočiny. Pocit svobody, že si mohou žít už ten svůj život, jak chtějí, je mnohem silnější,“ říká odborný garant projektu Patron Ligy otevřených mužů Lukáš Talpa.

Další faktor, který vstupuje do hry, je jejich původní rodina, a většina mladých lidí touží po návratu, ať je jakákoli. „Jenže oni se do těch rodin nevrátili dřív z nějakého důvodu. Protože orgány sociálně-právní ochrany dětí nebo soudy vyhodnotily, že rodina není kompetentní nebo v takové situaci, aby se byla schopná postarat o dospívajícího člověka.“

Čtěte také

„Evidentně tam není něco dobře. A to, že se tam mladý dospělý vrátí, situaci nevylepší, spíš zkomplikuje,“ popisuje Talpa.

„Anebo je zavolají kamarádi a získají pocit, že přichází ta svoboda. V takovou chvíli je změna opravdu velký skok v podstatě do neznáma. Navíc to v první chvíli vypadá jako velké dobrodružství – možná i krásná jízda, ze které se může stát jízda nebezpečná.“

Z jediné chyby se může stát dlouhodobý a velký problém – například se zadluží, v horším případě skončí na drogách a podobně.

Čtěte také

„Proto se prostřednictvím patronů a patronek snažíme, aby dospívající zůstali co nejdéle – když ne přímo v dětském domově, kde když studují, mohou být až do 26 let, tak ve startovacím bytě. Alespoň než jim je 20 nebo 21 let, kdy už je člověk zralejší a zároveň má dostudováno.“

Dohromady z dětských domovů odchází ročně zhruba 350 mladých dospělých, kolik jich samostatný život nezvládne, ale říct nelze, protože statistiky neexistují. „Podle jedné vychovatelky jednoho domova je to ale kolem 60 procent z nich, respektive šest z deseti dětí to nezvládne a skončí na drogách nebo ve vězení,“ dodává.

Co Liga otevřených mužů dělá pro to, aby jich bylo co nejméně v krizi, to už si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Evy Hůlkové.  

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.