Karel Barták: Rozpaky a otazníky nad Evropskou komisí

11. září 2019

Struktura budoucí Evropské komise navržená v úterý její předsedkyní Ursulou von der Leyenovou vyvolala jisté překvapení.

Obecně lze říci, že rozvržení odpovědnosti komisařů za jednotlivé rezorty jen částečně kopíruje současné vnitřní uspořádání aparátu Evropské komise. Lapidárně řečeno řada generálních ředitelství nemá jasně stanoveného politického šéfa či šéfovou. A naopak není v případě několika členů komise zřejmé,  která generální ředitelství či jejich části jim budou podléhat.

Čtěte také

Podle von der Leyenové tato struktura odpovídá úkolům, které před komisí stojí, a neřídí se hierarchickými úvahami. Mezi těmito úkoly vynikají čtyři: ochrana životního prostředí a planety, ekonomický rozvoj ve prospěch občanů a digitální ekonomika, posilování demokracie a postavení Evropy ve světě. Nová komise má podle ní být pružná, moderní a akční, má být geopolitická a obrácená do budoucnosti.

Mezi 27 členů nové komise bude vedle předsedkyně osm místopředsedů, včetně české Věry Jourové a slovenského Maroše Šefčoviče. Z oznámených názvů portfolií je zřejmé, že řada místopředsedů bude pověřena horizontálními a mnohdy až abstraktně znějícími funkcemi, zatímco „řadoví“ komisaři budou mít na starosti konkrétní rezorty.

Pozoruhodné je například portfolio „ochrana evropského způsobu života“ přiděleného řeckému Margaritisovi Schinasovi. Podle von der Leyenové se bude prý starat o migraci. Jakou to má souvislost nevím. Na druhé straně některé rezorty ve zveřejněných názvech funkcí zcela chybí, například vzdělávání nebo kultura. Uvidíme, pod křídly kterého z komisařů se nakonec objeví.

Sevřenost a kvalita týmu

Z prvních reakcí na strukturu nové komise je zřejmé, že rekordní počet místopředsedů vyvolává rozpaky a otazníky. Margaret Vestagerovou z Dánska a Franse Timmermanse z Nizozemska, kteří se stali spolu s Valdisem Dombrovskisem z Lotyšska výkonnými místopředsedy, si v podstatě objednal Evropský parlament.

Čtěte také

Ze zbývajících pěti jsou tři z nových členských států. Splnilo se tak očekávání, že bude snaha vyvážit fakt, že země, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, nemají tentokrát žádného zástupce v nejvyšších úřadech.

Von der Leyenové se podařilo sestavit tým s takřka rovným zastoupením mužů a žen: 14 ku 13, to tu ještě nebylo. V dosavadní Junckerově komisi sedí 19 mužů a devět žen. Podařilo se jí také, a to je rovněž premiéra, udržet sestavení nové komise v tajnosti až do posledního okamžiku. Svědčí to o sevřenosti a kvalitě jejího týmu.

Po úterním oznámení začnou budoucí komisaři rychle studovat svěřené rezorty či úkoly, aby se připravili na slyšení ve výborech Evropského parlamentu. Pokud jím všichni projdou bez úhony, měla by se nová Evropská komise ujmout úřadu začátkem listopadu.

Autor je publicista

autor: Karel Barták
Spustit audio