K protestům zemědělců se nepřipojím. Dotace jsou smlouvou se společností, míní farmářka Součková

6. březen 2024

V důvodech, proč vlastně zemědělci protestují, se už mnozí začínají ztrácet. Ani tzv. malá farmářka Hana Součková s prezentovanými požadavky nesouzní. „Když to řeknu jednoduše: obhospodařujeme asi 15 hektarů půdy kousek od Prahy, z pohledu malého zemědělce je pro nás nereálné poslat demonstrovat třeba jediný traktor. Když si představím ty náklady a čas, co by to stálo, nepřijde mi to jako správná ani vhodná forma, nemluvě o ekologické stránce.“

Čtěte také

„A za druhé: nemyslím, že požadavky demonstrujících jsou definovány správně. Za sebe vidím úplně jiná a důležitější témata, která by se měla řešit,“ říká 26letá farmářka Součková z rodinné ekologické farmy v Semicích v Polabí.

Souhlasí ale s tím, že je potřeba změnit přebujelou byrokracii spojenou se žádáním o dotace.

„Každoročně podávám jednotnou žádost, což je dotace na plochu, případně na plodiny, které pěstujeme,“ vysvětluje.

„A než tu žádost podám, tak týden předtím probrečím nebo ,jsem v nervech‘, jestli všechno klapne. Jestli jsem všechno vyplnila správně, jestli to bude podle všech možných požadavků,“ dodává s tím, že české zemědělství má mnohem závažnější problémy.

Čtěte také

„Je to přístup k hospodaření. Všichni víme, že v Česku máme opravdu obrovské farmy, které jsou i na poměry EU nadprůměrně velké. Pak zas nemáme mnoho středních, potažmo menších podniků – a už vůbec ne ty, které hospodaří šetrněji k přírodě.“

„Musíme si uvědomit, že dotace pro zemědělce vznikly proto, že ten farmář je ten, kdo se stará o vzhled krajiny, o to, aby byl v krajině život, voda, aby půda byla stále úrodná.“ 

„Dotace je pak něco, čím by tato společnost měla zemědělcům děkovat, za to, že tohle dělají. Dostanou peníze na naftu pro traktor, který použijí na sekání mezí, udržování remízků a vracení živin zpět do půdy,“ myslí si farmářka.

Hana Součková vede ve svých 26 letech rodinnou ekologickou farmu v Semicích v Polabí

Taky nemá ráda, když si zemědělci stěžují „na jaro, léto, podzim i zimu“. „To je přece to naše riziko podnikání,“ říká.

A i ona se také připravuje na změny klimatu. „Na ty reagujeme například technikou, která šetří vodu, způsobem orby, případně pěstováním meziplodin,“ vysvětluje.

Proč se po semestru práv rozhodla začít podnikat v zemědělství? To už si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Markéty Vozkové.

autoři: Markéta Vozková , lup
Spustit audio

Související