K moderování se dostala náhodou: „Brala jsem to celé jako vtip,“ vzpomíná televizní moderátorka Markéta Fialová

22. duben 2024

„Dřív se dělaly dva či tři živé vstupy za týden. Přenos informací se obrovsky zrychlil a to klade velké nároky na moderátory,“ vzpomíná novinářka. Čím začíná den, když přijde do televize? Dělá to, co skutečně vystudovala? Jak se změnily nároky na moderátory? Jsou věci, kterých lituje? Co prozradila ze svého soukromí? A co jí přinesl projekt Prima města?

Způsob práce se neuvěřitelně změnil a zrychlil. „Moje první čtecí zařízení byl papír A4 s poznámkami přilepený pod kamerou. To dnes už neplatí, nároky na moderátory jsou dnes někde úplně jinde,“ říká Markéta Fialová.

K moderování se před lety dostala náhodou, když doprovázela kamarádku na konkurs. „Vyzvali mě: Když už jste tady, nechcete si to zkusit? Seděla jsem před kamerou, četla zprávy a brala to celé jako vtip. Pak jsem dostala telegram, abych přišla, zatímco přítelkyně nedostala nic. A tím to mezi námi skončilo. Zpětně jsem si uvědomila, že celý život u mě platí, že ty nejlepší kroky jsem udělala řízením osudu.“

Učila se tenkrát od zkušených. Dnes to ale podle ní u mladé generace příliš neplatí. „Oni nečekají a nevyžadují rady. Znají svou cenu a často nemají přirozenou pokoru. Řada z nich má vysoké sebevědomí a nízkou schopnost přijímat kritiku. Nejsou takoví všichni, ale pro řadu z nich to platí. Vnímám rozdíly, ale nesoudím,“ uzavírá moderátorka a novinářka Markéta Fialová v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.