Jozef Kroner. Mohl být hollywoodská hvězda. Komunisté ho nepustili na Oscara!

Všichni si ho pamatujeme z filmu Dědictví, aneb Kurvahošigutentag jako pana Košťála, který říká: „Já su svobodný! Kdybych byl tak mladý, jak su svobodný, tož to su puberťák!“ Jozef Kroner se narodil 20. března 1924. Jako dítě vyrůstal s jedenácti sourozenci. Jednou donesli domů kočku, která poškrábala a pokousala sedm z nich, takže se všichni nakazili vzteklinou a skončili na tři týdny v nemocnici. Jeho nejslavnější rolí se stala postava Tóny Brtka v Obchodu na korze.

Čtěte také

Ačkoliv divadlo nestudoval, jeho otec ochotničil a to ho také zlákalo k ochotnickému divadlu. V roce 1948 dostal nabídku hrát v divadle v Martině. Tam se potkal se svojí ženou Terezou, kterou si roku 1950 tajně vzal, a žil s ní až do smrti.

Když mu bylo 27, hrál sedmdesátiletého

Už jako mladý ztvárňoval postavy starých lidí. Například ve 27 letech si zahrál sedmdesátiletého profesora Poležajeva. A ztvárnil ho tak přesvědčivě, že se stal nejmladším laureátem slovenské Státní ceny. Zahrál si i V. I. Lenina v Pogodinově hře Muž s puškou. Chtěl vědět, jaká používal gesta, jaký měl ruský revolucionář krok, hlas a dikci. To, že byl jeho Lenin dobře přijat, bylo podle něj proto, že ho ztvárnil jako člověka z masa a kostí.

Čtěte také

Jeho nejslavnější rolí se stala postava Tóny Brtka, kterého ztvárnil ve filmu Obchod na korze, jenž jako první československý film získal Oscara. Snímek koupili američtí distributoři a stal se nejúspěšnějším filmem v USA roku 1966. Doma na sebe Kroner nejvíce upozornil seriálem Slovácko sa nesúdí, kde ztvárnil skvělou postavu strýčka Pagáča.

Lidé mysleli, že zemřel, ale byl stále živý

Někteří režiséři Kronera přirovnávali k francouzskému herci Jeanu Gabinovi. Byl držitelem titulu národní i zasloužilý umělec a v roce 2000 byl vyhlášen nejlepším slovenským hercem 20. století.

Proč nakonec nemohl ztvárnit hlavní roli v hollywoodském filmu? Jak probíhala jeho tajná svatba? Proč si lidé mysleli, že zemřel, i když byl stále živý? To a ještě více, se dozvíte v dnešních Příbězích z kalendáře, jejímž protagonistou je slovenská legenda Josef Kroner.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Jitka Novotná , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související