Josef Šlerka: Investigativní novináři budou hrát v budoucnu čím dál větší roli

1. říjen 2018

Na Slovensku se řeší vražda Jána Kuciaka, investigativního novináře. Přesto slovenští vládní politici ve svém tlaku na žurnalisty nepolevili, spíš naopak. U nás sice k žádné vraždě nedošlo, ale i naši politici vůči novinářům nevolí příliš smířlivá slova. Jaká budoucnost čeká českou investigativní žurnalistiku? I to se pokouší nastínit analytik Josef Šlerka.

Tisíce Slováků vyšly do ulic nejen kvůli vraždě Jána Kuciaka, ale i kvůli současným poměrům na Slovensku. Slovenští novináři napsali, že se vládní politici po vraždě žurnalisty neměnili, že jsou vůči novinářům ještě hrubší.

Jazykem měníte realitu

„Je omyl si myslet, že je jedno, jaká slova volíte, jaký jazyk používáte. Jazykem měníte realitu,“ upozorňuje analytik Josef Šlerka. „Hodnocení a rámování lidí nebo situací vede v reálném chování ke změnám postojů,“ upozorňuje Josef Šlerka.

„Proto já osobně bojuju například proti přehnaným titulkům v novinách. Když systematicky označujete třeba migranty za lidský materiál, tak tím ty lidi dehumanizujete, čímž zároveň poňoukáte někoho k mnohem tvrdší akci, než když o nich přemýšlíte jako o lidech.“

Česká média jsou expresivnější

Výrazové prostředky v českých médiích jsou přitom podle Šlerky mnohem expresivnější, než tomu bylo dříve. Jak budou média vypadat v budoucnosti záleží podle Josefa Šlerky především na tom, jak bude vypadat občanská společnost. 

„Myslím si, že, minimálně v českém prostředí, jak se občanská společnost probouzí, budou hrát čím dál tím větší roli investigativní novináři. Protože oni mohou získat kredit těch, co nejsou vystaveni přímému politickému vlivu jako může být třeba policie,“ věří Šlerka.

Další témata rozhovoru: Jak se pracuje českým investigativním novinářům? Kde jsou hranice svobodného internetu? A ohrožují falešné zprávy demokracii? Proč v našich médiích častokrát nekoresponduje titulek článku s jeho obsahem? A co mohou a mají měnit média ve společnosti?

Doslovný přepis pořadu

Dočasně z technických důvodů nebudou dostupné doslovné přepisy pořadu. Omlouváme se všem posluchačům a fanouškům pořadu.

autoři: Zita Senková , mjp
Spustit audio

Související