Jiří Pehe: Prezident vládě nepomáhá

15. září 2022

Prezident by měl být v českém ústavním a politickém systému stabilizačním prvkem. Dosluhující prezident Miloš Zeman svorníkem české politiky a společnosti během svého prezidentství ale nikdy nebyl. A není jím ani nyní, v době krize.

V časech ekonomické a bezpečnostní stability to pro českou společnost nebyl až tak zásadní problém. Zvykli jsme si prostě na to, že na Hradě je politik, který se ne vždy drží zavedených výkladů ústavy a nepokrytě umetá cestičky svému politickému spojenci Andreji Babišovi. A naopak oslabuje, jak to jde, politiky, kteří mu oponují nebo se s ním v minulosti dostali do střetu.

Čtěte také

Zeman byl také dlouho obhájcem Putinova Ruska. Činil tak i poté, co Rusko anektovalo Krym, přičemž se aktivně pokoušel zpochybňovat západní sankce proti Rusku. Svůj postoj změnil až po vpádu Ruska na Ukrajinu letos v únoru.

Bohužel ale ani poté nezačal tahat za jeden provaz s vládou, na níž leželo po začátku ruské agrese těžké břímě. Musela nejen najít způsob, jak co nejúčinněji pomáhat napadené Ukrajině a statisícům ukrajinských uprchlíků, ale také se vypořádat s ekonomickými dopady války, včetně prudce rostoucích cen energií.

Další politické štulce

Když už není prezident schopný s vládou konstruktivně spolupracovat, možná by stačilo, kdyby se soustředil na důstojné dosloužení svého mandátu v politickém ústraní na zámku v Lánech, kde většinu času pobývá. Veřejnost by to ve světle jeho zdravotního stavu pochopila.

Čtěte také

Jenže Zeman bohužel pozici vlády dál různými způsoby oslabuje. K veřejnosti nepromlouvá jako skutečná hlava státu, která by kupříkladu mohla v nelehké době vyzvat občany ke klidu a jistým obětem. Anebo moderovat diskuzi mezi vládním táborem a opozicí, během níž by se hledala nejlepší řešení. Vyjadřuje se spíše prostřednictvím občasných rozhovorů pro soukromá média. A to bohužel navíc způsobem, který ke stabilizování situace u nás příliš nepřispívá.

Nedávno tak iniciativně nabídl, že by odvolal ministra vnitra Víta Rakušana, pokud by ho o to požádal premiér Petr Fiala. Zeman přitom dobře ví, že takový krok by vedl k vládní krizi, protože Rakušan je předsedou druhé nejsilnější vládní strany.

Podprahovým útokem na vládu byla i Zemanova schůzka s předsedou největší odborové centrály u nás, Josefem Středulou, který kandiduje na post prezidenta. Zeman ho už dříve podpořil.

Čtěte také

Tomu, že se oba postavili kriticky k pomalému tempu vládních opatření v boji s vysokými cenami energií, se dalo do jisté míry rozumět, protože vláda s razantními kroky dlouho otálela. Za hranou ale byla jejich debata o demonstraci, kterou odboráři chtějí svolat na 8. října do Prahy. Prezident dobře ví, že odborářská demonstrace v současné napjaté situaci může být zneužita antisystémovými a proruskými silami, které uspořádaly vlastní demonstraci v Praze na začátku září.

Zeman prostě svorníkem společnosti a politiky nechce být, ani když společnost a vláda čelí hluboké krizi. Otázkou také je, do jaké míry skutečně přehodnotil své postoje k Rusku.

Jiří Pehe

Při schůzce s velvyslanci České republiky na konci srpna hájil Maďarsko, které se stalo jakousi pátou kolonou Ruska v Evropské unii. Francouzsko-německý návrh na rozšíření většinového hlasování na úkor jednomyslnosti, který by Unii pomohl k větší akceschopnosti, odmítl s tím, že jde prý o snahy o poručníkování Bruselu.

Jisté je, že si vláda bude muset v necelých šesti měsících, které zbývají do konce Zemanova mandátu, poradit bez jeho podpory. Spíše může z jeho strany očekávat další politické štulce. Jinak než tímto způsobem se bohužel dosluhující prezident zviditelňovat asi neumí.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.