Je třeba stavět nové bloky v Dukovanech i v Temelíně. Fatálně ztrácíme čas, varuje Zahradník (ODS)

6. listopad 2018

Česko by mělo aktualizovat svou energetickou koncepci, která dosud spoléhá hlavně na elektřinu z jádra. Tvrdí to premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého by se mohla o 10 let prodloužit životnost jaderné elektrárny Dukovany, což by znamenalo desetinové náklady oproti stavbě nového bloku.

Obnovitelné zdroje jsou levnější než jádro. Větší Dukovany nepotřebujeme, tvrdí expert

Martin Sedlák

Mezi hlavní priority vlády patří rozvoj jaderné elektrárny Dukovany. Stavba nových bloků je prý nutná pro zajištění energetické soběstačnosti země. „Dnes už můžeme zjistit, že cena elektřiny z větrných nebo solárních elektráren v Evropě je levnější než to, co nabízejí nové jaderné elektrárny,“ říká výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Podle poslance Jana Zahradníka (ODS) ale odklad rozhodnutí o výstavbě dalšího reaktoru ohrožuje energetickou budoucnost Česka. „Fatálně ztrácíme čas. Spotřeba elektřiny bude narůstat a může se stát, že okolo let 2035–40 už nebudeme soběstační,“ varuje.

V té chvíli prý budeme potřebovat nový jaderný zdroj, jeho příprava a vybudování ale zabere zhruba 15 let. „Je třeba nikoli jen prodlužovat, ale stavět nové bloky v Dukovanech, a ještě lépe v Temelíně,“ dodává Zahradník. Výstavbu by měl mít na starost speciální státní podnik, aby nebyla zasažena práva menšinových akcionářů ČEZu.

Jiná cesta není. Když zamítneme jádro, tak nám zbývají jen plyn a obnovitelné zdroje. Plyn nás činí závislými (na dovozu z Ruska) a sluneční i větrná energie závisí na počasí.
Jan Zahradník

Neplatili bychom ale za elektřinu příliš mnoho vzhledem k tomu, že ČEZ požaduje státní garance na cenu elektřiny? „Naši daňoví poplatníci už každý rok platí 40 miliard korun na dotace solárním elektrárnám. Každé politické rozhodování se týká peněženek občanů,“ připouští.

Zároveň ale upozorňuje na to, že i plynová alternativa, na kterou odkladem rozhodnutí o jádru v podstatě přistupujeme, má své náklady: „Plyn je pro nás velmi nevýhodný, činí nás závislými na dovozu z Ruska. A protože část Evropy se na něj chystá přejít, bude to znamenat jeho zdražení.“

Čas na rozmyšlenou

„40 miliard korun na solární elektrárny bude velká sranda proti tomu, co by přišlo s garancemi na jaderné elektrárny,“ namítá analytik finanční skupiny J&T Michal Šnobr. Jako příklad uvádí britskou elektrárnu Hinkley Point, která má odsouhlasený dotační titul ve výši 105 euro na MWh, ale současné ceny jsou okolo 30 euro.

Nikdo neříká, že s jadernou energetikou je definitivně konec. Ale aktuálně se firmy snaží postavit bloky tři a půl generace a nedaří se to. Ceny jsou oproti Temelínu až pětinásobné.
Michal Šnobr

Případný nedostatek elektřiny lze prý překlenout výstavbou plynové elektrárny za zhruba 15× nižší cenu. „Česko dodnes vyváží celou produkci jaderné elektrárny Temelín. Energie je dost a máme dost času na rozhodování,“ tvrdí zástupce minoritních akcionářů ČEZu.

Stát nemůže ČEZ donutit k dostavbě Dukovan. Nevyplatí se to, tvrdí analytik

Michal Šnobr

Vláda hnutí ANO chce podle programového prohlášení zajistit přípravu nových jaderných bloků. Tento záměr ale může zkomplikovat skupina minoritních akcionářů společnosti ČEZ, kteří jsou přesvědčeni, že některé způsoby financování nových reaktorů by poškodily jejich zájmy. „Nejsem kategorickým odpůrcem stavby nových bloků. Ale neříká se pravda o tom, kolik to bude stát, jaká jsou rizika a případné alternativy,“ říká energetický analytik Michal Šnobr.

„Měli bychom intenzivně pracovat na tom, aby životnost Dukovan mohla být prodloužena na 60 let, jako to dělají Finové a chtějí to udělat Švédové a Francouzi. To nám dá čas na nové technologie a rozvoj evropské energetiky,“ domnívá se Šnobr.

Ve vývoji jsou prý malé modulové bloky, které se dají očekávat okolo roku 2030, a neustále se vylepšují i technologie velkých jaderných elektráren. „Varujeme před tím, aby se znovu otevíral jaderný tendr, ze kterého nebude možné téměř nikoho vybrat,“ zdůrazňuje.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.