Jan Blažej Santini: Architektura a hudba. Putování po sakrálních památkách barokního mistra

27. srpen 2023

Jak zní hudba zaznamenaná v unikátních Santiniho stavbách? Poslechněte si čtyřdílný seriál Duchovní hudby. Připravila Alena Maršíková Michálková.

Geniální architekt, který spojil velkolepost barokního vnímání prostoru se strohými geometrickými tvary gotiky, to je Jan Blažej Santini. Tvář obcí i krajiny České republiky utvářejí jeho monumentální chrámy nebo prosté kaple, ale také zámek, hospodářské dvory nebo zájezdní hostinec. Od jeho smrti uplyne letos v prosinci 300 let a Vltava toto výročí připomene cyklem koncertů a dalšími pořady v rámci projektu Santini 300.

300 let od úmrtí Jana Blažeje Santiniho na Vltavě

9. 9. 2023 / 18:00
Kladruby u Stříbra, hraje Collegium 1704

Vstupenky zde.

30. 9. 2023 / 18:00
Chlumec nad Cidlinou, Karlova Koruna, hraje SOČR

Vstupenky zde.

4. 11. 2023 / 18:00
Žďár nad Sázavou, bazilika, hrají Pavel Černý na varhany a Svatomichalská schola Brno

Vstupné dobrovolné.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.