Jak se žije v ekologických organizacích: Veronica z Brna a Hostětína

20. leden 2024

Liší se pohled veřejnosti na změny v životním prostředí i v závislosti na jejich věku? Setkávají se ekologové a ekoložky z Ekologického institutu Veronica s tím, že boj za lepší klima je záležitostí mladých? Co přivedlo absolventy pedagogiky nebo marketingové komunikace do neziskové organizace, která se věnuje mimo jiné klimatickému vzdělávání dospělých?

K neziskovým organizacím – a těm ekologickým obzvlášť – má naše společnost trochu ambivalentní vztah. Na straně jedné je akceptuje a občas i chválí, na straně druhé je často vnímá jako aktivistické potížisty a výrobce problémů.

Čtěte také

Také je často bere jako společenství mladých, kteří tendují k extrémním názorům a netuší, že mezi aktivními ekology najdeme i řadu sedmdesátníků.

Ekologický institut Veronica vznikl jako Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Brně v roce 1991, ale jeho kořeny se datují až do roku 1986. Šlo o první organizaci u nás, která se věnovala ekologickému poradenství a výchově. Funguje dodneška rozkročena mezi Brnem a Hostětínem na Moravském Slovácku.

V Natuře zjistíme, jak pracují a přemýšlejí lidé, kteří jsou s Veronicou spojeni. Natáčela s nimi Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.