Generál nebe. Dokument o odkazu stíhacího pilota Františka Peřiny v jeho rodných Morkůvkách

9. duben 2023

František Peřina byl stíhacím esem mezi piloty druhé světové války, působil v RAF 312. stíhací peruti ve Velké Británii. Letos si připomínáme 112. výročí od narození generálporučíka Františka Peřiny. Narodil se 8. dubna 1911. V rozhlasovém dokumentu se vydáme po stopách Peřinova odkazu v jeho rodných Morkůvkách.

Dokument posluchače nejprve zavede do Muzea generálporučíka Františka Peřiny, kde průvodce Adolf Knoll připomene stěžejní okamžiky Peřinova života.

Čtěte také

Dále budeme pokračovat vesnicí k nejbližší žijící příbuzné generála Peřiny, k jeho neteři, Ireně Vlasákové. Ta vzpomene na své osobní zážitky s Peřinou, ale i na situaci její rodiny v průběhu války a posléze za komunismu. Peřina žil tehdy v emigraci a zároveň jej režim považoval za svého nepřítele.

Následně spolu s Helenou Vlasákovou, rovněž příslušnicí Peřinovy rodiny, navštívíme jejich soukromé Peřinovo muzeum v podkroví domu.

Cestu za Peřinovým odkazem zakončíme na místě jeho posledního odpočinku na místním hřbitově, kde starostka obce Brigita Petrášová objasní, jakým prostřednictvím je generál Peřina v obci připomínán v průběhu roku.

Za své hrdinství a bojové úspěchy obdržel mnoho vyznamenání, např. řád Rytíř čestné legie, Československý válečný kříž nebo Řád Bílého lva.

Dokument Marcela Peterky vznikl jako studentská práce na brněnské JAMU. Poslechněte si ho celý v audiozáznamu.

autor: Marcel Peterka
Spustit audio

Související