Film Lesní vrah nechce Kalivodu heroizovat. Byl zbabělý a hlavně nešťastný, říká režisér snímku Špaček

9. duben 2024

Radim Špaček natočil film Lesní vrah inspirovaný skutečnými událostmi v případu sériového vraha Viktora Kalivody. Ten v říjnu 2005 zastřelil v lese celkem tři osoby. „Začínal jsem se smrtí zabývat už v roce 1994, když jsem točil v Sarajevu. Nejde mi o heroizaci vraha. Myslím, že ho zobrazuji jako zbabělého a nešťastného člověka,“ říká režisér snímku, který bude mít premiéru 25. dubna.

Scenárista Zdeněk Holý si dělal velmi důkladné rešerše – setkal se s policisty, s lidmi, kteří Kalivodu znali. „Myslím, že dokonce četl i dopis, který Kalivoda napsal otci ve vazbě. Je to hodně dlouhý dopis, asi na rozloučenou. Takže indicií a záchytných bodů jsme měli dost,“ popisuje režisér.

Čtěte také

„Jsme přesvědčeni, že se v našem světě necítil dobře. Asi mu připadal cizí a nechtěl v něm být. Přestože objektivně asi neměl žádné důvody, nic špatného se mu nedělo,“ přibližuje Špaček motivy lesního vraha, který se podle něj „dostal do nepřátelského rozpoložení vůči světu“.

„Vydal se cestou, na které chtěl z našeho světa uniknout. Chtěl se zabít, ale nenašel sílu a odvahu to udělat. Proto se vydal na dráhu zločince a začal plánovat velkou masovou vraždu s tím, že se chce dostat do bezvýchodné situace, za které už by nebylo úniku. A tam by čin dokonal, případně by to někdo udělal za něj,“ vysvětluje režisér.

Jeho film prostřednictvím různých triků provádí diváka vrahovými osudovými kroky, ale přitom neprozrazuje, kdy a proč se k činu rozhodl.

„To necháme na divákovi, který by měl odhadnout, co Kalivoda udělá. Chceme, aby se divák zamyslel i nad sebou a zkusil zárodky třeba i malého zla v sobě rozkódovat. Aby věděl, co si s tím počít, kdyby snad najednou měl pocit, že ho nemůže přemoci,“ dodává Radim Špaček.

Lesní vrah Viktor Kalivoda u výslechu odpovídal arogantně

Kdo byl Viktor Kalivoda?

Vyrůstal jako nadprůměrně inteligentní dítě v rodině lékařky, otec pracoval v NATO. 
Na podzim roku 2004 na pastvině v jižních Čechách střílel na krávy, 13. října 2005 zastřelil v lese u obce Nedvědice Františka a Emílii Ludvíkovy. O tři dny později zastřelil v lese kladenského podnikatele Jaroslava Lendóciho, který byl na procházce se psem. Zatčen byl v říjnu, vraždy přiznal, soud ho odsoudil na doživotí a o čtyři roky později (v září 2010) spáchal sebevraždu.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Viziny.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související