Český červený kříž udělil medaile „Děkujeme“. Část jich putovala i do Libereckého kraje

14. září 2020 21:21

130 medailí rozdal lidem z celého Česka Český červený kříž za jarní pomoc během epidemie onemocnění covid-19. Do Liberce putovala zlatá medaile.

Čtěte také

Nejvyšší ocenění za pomoc v nouzovém stavu, zlatou medaili Českého červeného kříže „Děkujeme“ dostal také profesor Jaroslav Beran z liberecké Technické univerzity za nový laboratorní stroj na výrobu nanovláken pro roušky a filtry. Stříbrná vyznamenání získali, mimo jiných, ředitelé oblastních spolků Červeného Kříže v Jablonci nad Nisou a v Liberci, Kateřina Havlová a Ondřej Hradec. Mosazné medaile patří dobrovolníkům, kteří pomáhali například seniorům, nebo šili roušky. Medaile si část oceněných převzala na palubě parníku v Praze na Vltavě, ostatní je dostanou domů poštou.

„Mezi vyznamenanými najdeme jak dobrovolníky, kteří šili roušky, pomáhali v domovech pro seniory, zapojili se aktivně do pomoci Českého červeného kříže, vyráběli obličejové štíty a podobně, tak i profesionály, kteří třeba organizovali pomoc občanům jako zástupci samosprávy a řadu dalších lidí, kteří nehleděli na čas a námahu a rozhodli se pomáhat nad rámec svých povinností. Těm všem má být medaile poděkováním i památkou,“ uvedl prezident ČČK Marek Jukl.

Medaile vyrobila Česká mincovna

Medaile vyrobila a věnovala Českému červenému kříži Česká mincovna. Na líci mají slovo „Děkujeme“ v několika světových jazycích. Na rubu je portrét patronky moderního ošetřovatelství Florence Nightingalové, od jejíhož narození letos uplynulo 200 let, a symbol Červeného kříže.

autor: reČRoL | zdroj: Tisková zpráva Českého červeného kříže
Spustit audio

Související