ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ - ZLÍN

30. květen 2014

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 21.ŘÍJNA se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme ze Zlína . Povíme si příběh vaření trnek

Vaření trnek - švestkových povidel - patří k nejstarším konzervačním metodám. Hustá hmota byla v minulosti základní potravinou pro každodenní jídelníček. Zdravá pochutina bez umělých přísad se vařila téměř ze všech druhů ovoce. Zpracování trvalo osm i více hodin a tak se postupem času začalo od původní technologie upouštět a tolik vychvalovaná domácí povidla nahradily průmyslové produkty bohaté na cukr a umělé konzervační látky. Díky tomu se trnkovaření stalo záležitostí spíše výjimečnou. Několik století starou tradici se dnes snaží oživovat folkloristé. Úspěšně se to daří členům národopisného kroužku v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku. Veřejné vaření trnek tam pořádají od roku 2000.

Vaření trnek - společenská událost
Vaření trnek byla kolektivní práce. Přítomnost většího počtu pomocníků si žádala původní metoda. Proto se na Slovácku k tomuto obřadu scházely celé rodiny i s přáteli. Nejvíce rukou bylo zapotřebí při samotném vaření. Hmota se musela neustále míchat až do zhoustnutí. V opačném případě by se připálila. Pro hospodyňku i celou rodinu by to byla velká ostuda. Proto všichni k práci přistupovali zodpovědně a náležitě se na ni připravovali. Z vaření trnek se stala významná takřka společenská událost. Podobnou atmosféru vytvářejí pořadatelé veřejného trnkovaření v Dolním Němčí

Logo

Začalo to rekonstrukcí
Na konci 90. let minulého století radnice v Dolním Němčí nechala opravit 200 let starý mlýn a zřídila v něm muzeum. V domě bylo původní zařízení i s kotlem na vaření trnek. Našlo se několik nadšenců, kteří se rozhodli tradici oživit a vznikl pořad Veřejné vaření trnek.

Pojďte si zaždůrat
K přípravě domácích povidel, na Slovácku trnek, je nutné mít speciální kotel s dřevěným táhlem, tzv. měsíčkem. Jeho tvarovaná část kopíruje dno nádoby a při pravidelném pohybu zabraňuje připálení houstnoucí hmoty. V Dolním Němčí tomu říkají ždůraní. V průběhu programu Vaření trnek si může zaždůrat kdokoliv.

Logo

Hlava vaření - tetička Ježková
Vaření trnek má svůj řád, má-li se stát veřejná akce i pořadem naučným, je nutné ho dodržovat a respektovat. Odborným poradcem se v případě dolněmčanské akce stala Marie Ježková. Mladí krůžkaři ji říkají tetičko a poslouchají ji na slovo.

Lízačka - hlavní artikl
Houstnoucí ovocné hmotě se na Slovácku říká lízačka. Kdo ji neochutnal, jakoby na vaření trnek ani nebyl.

Logo

Ve víru tance a písní
Vaření trnek v Dolním Němčí je příležitostí k prezentaci folklórních souborů. Na dvorku tamního muzea baví hosty v průběhu celého pořadu.

Logo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.