Česká družice slaví dva roky na orbitě. „Potenciál českého vesmírného průmyslu je obrovský,“ komentuje expert

18. leden 2024

Na oběžnou dráhu se česká družice VZLUSAT 2 dostala 13. ledna 2022 a je tam stále. Navazuje tak na svoji úspěšnou předchůdkyni VZLUSAT 1, která obíhala zeměkouli úctyhodných pět let, přestože obvyklá životnost těchto malých družic bývá kolem roku a půl. Zároveň je to jediná česká družice, která pořizuje snímky naší planety ve vysokém rozlišení.

„Otevírám si vizualizaci přeletu, abych přesně viděl, kdy nastane kontakt,“ vysvětluje operátor družice VZLUSAT 2 Martin Sabol. Čtyřkilový satelit zanedlouho přeletí nad Západočeskou univerzitou v Plzni, kde se spojí s pozemní stanicí.

Model družice VZLUSAT-1

„Vidíme, že momentálně po této trajektorii bude satelit viditelný pro naši pozemní stanici,“ ukazuje. „V dalším přeletu už bude vzdálenější, ale pořád ještě budeme schopni navázat se satelitem kontakt. A v momentě, kdy se na satelit připojíme, dostaneme signál a můžeme zahájit manuální povelování.“

Za dva roky obletěl zeměkouli více než 11 600krát, přičemž každý přelet nabízí zhruba deset minut, během kterých se stahují data.

Snímky povrchu Země i vzdáleného vesmíru

„Teď jsme stahovali fotku z kamery, kterou jsme pořídili během experimentu orientace satelitu. Povedlo se nám stáhnout část, v dalším přeletu se bude ve stahování pokračovat,“ popisuje Martin Sabol. Snímek totiž byl v maximálním rozlišení.

„Jsme schopni stahovat i náhledové fotky, které mají řádově menší velikost. Těch jsme schopni během přeletu stáhnout i jednotky desítek,“ dodává.

Družice VZLUSAT 2, což jsou vlastně tři 10centimetrové kostky, kromě fotografií v plném rozlišení monitoruje i gama záblesky, ať už po slunečních erupcích, nebo ze vzdáleného vesmíru. Za dva roky jich zaznamenala 68.

Nejvýznamnější je z loňského 7. března, kdy srážka dvou neutronových hvězd přinesla neobvykle jasný gama záblesk.

I malá země dokáže velké věci

„Vytvořili jsme družici, kterou dokážeme orientovat v prostotu a dokážeme se podívat na konkrétní místo na Zemi,“ shrnuje Juraj Dudáš, ředitel divize Space Výzkumného zkušebního a leteckého ústavu s tím, že není obvyklé, aby taková technologie vznikla v tak malé zemi, jako je Česká republika.

VZLUSAT-2

„Úspěchem je to, že jsme dokázali spojit různé subjekty, akademické i průmyslové, do jedné integrované mise. Dokázali jsme tam zakomponovat různé technologie a dostat je do vesmíru. A nejen dostat, ale dokázali jsme je také ověřit.“

„Tato družice dokázala, že potenciál českého vesmírného průmyslu je obrovský,“ zdůrazňuje Juraj Dudáš.

Jeho slova potvrzují i ambiciózní družicové projekty AMBIC a QUIVIK, které si vybrala Evropská kosmická agentura.

autoři: Eva Kézrová , and
Spustit audio

Související