Barvy a štětce pomáhají ukrajinským vojákům při zotavování. „Na chvíli jsou jinde,“ popisuje lektorka

Ukrajinské nemocnice jsou plné vojáků i civilistů s válečnými zraněními. Mnozí se musejí vyrovnávat třeba se ztrátou končetiny, téměř všichni se musejí léčit i u psychologů. V nemocnici v západoukrajinském Ternopilu psychologickou pomoc mají. Desítky vojáků i civilistů navíc můžou využívat třeba arteterapie.

„Dnes budeme malovat Španělsko, řekněte – kdo už ve Španělsku byl?“ zahajuje hodinu arteterapie výtvarník Rustam Davleto s tím, že vojáci budou malovat reprodukci obrazu Španělské nebe.

Na arteterapii dochází zranění ukrajinští vojáci během toho, co se léčí ze zranění, která utrpěli na frontě.

Čtěte také

Jedním z nich je i Oleksandr, kterého zranil dělostřelecký granát. „Jsem tu už týden a budu tu ještě čtyři měsíce,“ říká s tím, že se pak bude vracet na frontu. Také dodává, že se mu nechce nic moc dělat.

„Arteterapie je technika, která člověku dovoluje se na chvíli zahloubat a koncentrovat se jen na kreativní činnost,“ vysvětluje lektorka Olena Chmelnická.

Zdůrazňuje také důležitost socializace vojáků pro jejich zotavení. „Nemůžeme je nechávat pořád samotné. Potřebují se aspoň na chvíli odvrátit od těch těžkých myšlenek a nezírat jen do zdi nebo do telefonu,“ dodává Chmelnická.

Spustit audio