Austrálie nejsou jen klokani. Ivana Bernáthová u protinožců potkala i členy Sokola a pila české pivo

Setkání u mikrofonu nás tentokrát zavedlo do Austrálie. Tam totiž nedávno byla na dovolené redaktorka Ivana Bernáthová, která tam potkala nejen klokany a koaly, ale i mnoho zajímavých lidí.

Mezi lidmi, se kterými se Ivana v Austrálii potkala, byli i čeští krajané a jejich potomci. V těchto dnech je u nich léto, a tak si užívají moře, surfingu, rybaření, potápění i grilování. A někteří z nich žijí v karavanech a rádi cestují.

Jedna z Ivaniných australských českých kamarádek ji například zavedla do Sokola Sydney, podniku v severním předměstí australské metropole ve Frenchs Forest.

„Měli tam čtyři značky českého piva, výborné švestkové knedlíky s mákem, vepřo knedlo zelo, úžasný gulášek. Potkala jsem tam krajany a viděla, jak udržují zvyky. Nejenom české, ale i slovenské, tam se scházejí i Češi se Slováky. A v neděli tam hrála slovenská kapela, takže jsme i tančili,“ přiblížila Ivana Bernáthová.

Kromě Sokolů je v Austrálii i víc československých spolků. „Je tam třeba Beseda, v Canbeře. Tam je Daniela Bušek a další lidé, kteří to tam vedou a učí se tam třeba děti česky. Samozřejmě se scházejí při sportu, při Vánocích, na jaře mají topení Morany. Tak se snaží udržovat české zvyky,“ nastínila redaktorka.

Čeští krajané podle ní v Austrálii také poslouchají Český rozhlas a mnozí z nich půjdou i na některý z koncertů, které tam v březnu 2024 plánuje Xindl X.

Co zajímavého ještě Ivana Bernáthová v Austrálii viděla, jaká jídla tam ochutnala, a jak je to tam s cenami? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související