Apolena Rychlíková: Vinen. V kauze Feri padl rozsudek, zatím nepravomocný. Soudkyně v odůvodnění zdůraznila dopady na oběti

3. listopad 2023

Po dvou a půl letech nastal zlom v případu exposlance TOP 09 Dominika Feriho. Ten byl obžalovaný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Ve své obhajobě vsadil Feri na vršení stereotypů: žen měl dostatek, proč by se na nich měl dopustit násilí.

Některé oběti se na fotkách usmívají, nemohou tedy trpět traumatem. Stal se obětí mediální kampaně, dívky se mu mstí za to, že nenaplnil jejich milostná očekávání, případně si vše vymyslely, protože trpí nějakou poruchou osobnosti. „Jediný poškozený v této věci je můj klient,“ řekla ve své závěrečné řeči Feriho obhájkyně.

Čtěte také

Samotné jednání Feriho během soudu, jeho neustálé napadání poškozených, řetězená viktimizace, pokusy o další retraumatizaci obětí – to vše bylo morálně za hranou. A ani osvobozující rozsudek by na tom nic nezměnil. Feri byl veřejná osoba. Bývalý politik. Influencer, který byl vzorem pro mládež a více než milion lidí ho sledovalo na Instagramu.

Člověk, který se podílel na vytváření zákonů pro naši zemi v Poslanecké sněmovně. A přesto před soudem někdy vyloženě lhal, třeba ve chvíli, kdy tvrdil, že odložené případy se nestaly, což, jak se posléze ukázalo, nebyla pravda. Jen je nebylo možné kvalifikovat jako znásilnění podle současné definice.

Zlomový okamžik

Při vynášení rozsudku to bylo poprvé, kdy Feriho nedoprovázeli k soudu jeho podporovatelé. Feri přišel sám, avšak stejně sebevědomý, jako kdykoliv předtím. Ve chvíli, kdy zazněl zatím nepravomocný rozsudek a výše trestu, tři roky nepodmíněně, své sebevědomí najednou ztratil.

Čtěte také

Co se vlastně veřejnost o Feriho jednání dozvěděla? Kromě trestní linie, v níž soudkyně přitakala obžalobě, především to, v jakém stavu a rozpoložení vypovídaly před soudem oběti. Soudkyně několikrát zdůraznila jejich věrohodnost, autentičnost jejich emocí, prožitých traumat, která se drala na povrch i v soudní síni třeba ve chvíli, kdy se jim Feri z vedlejší místnosti nahlas smál.

Podobně jako zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší i soudkyně Lenka Hájková uvedla, že všechny ženy stály v době spáchání znásilnění na prahu dospělosti, měly před sebou perspektivní a naplněný život. A všem jim ho Dominik Feri svým způsobem vzal.

Apolena Rychlíková

Způsob, jakým se Hájková postavila ke zdůvodnění rozsudku, je pro chápání sexualizovaného násilí a jeho dopadů zásadní. Podařilo se jí věcně, avšak empaticky vysvětlit, jak strašným zásahem je znásilnění do integrity života obětí, jakým způsobem může změnit celý váš život a jak těžké také může být sexuální násilí hlásit na policii a procházet si pak měsíce náročným soudem, zvláště, stojí-li proti vám mocný, vlivný a oblíbený politik.

Celá kauza ještě poputuje k odvolacímu soudu. Teprve pak se definitivně rozhodne. I tak lze ale říct, že pro oběti sexualizovaného násilí nastal dne 2. listopadu 2023 zlomový okamžik.

Autorka je publicistka a dokumentaristka

Spustit audio