Alexandr Mitrofanov: Má se Putin bát Julie Navalné?

19. duben 2024

Bojí se Vladimir Putin Julie Navalné? Na to se nedávno zeptal časopis Time samotné vdovy po Alexeji Navalném. „Upřímně řečeno je mi jedno, jestli se mě bojí, nebo nikoli. Budu dělat to, co dělám. Budu dělat to, co je správné. Budu bojovat proti Putinovi. Putin je můj nepřítel. Zabil mi manžela,“ odpověděla Navalná.

Po Alexejově smrti a jejím prohlášení, že bude v jeho práci pokračovat, se v ruském opozičním prostředí vyskytly naděje, že by mohla sjednotit roztříštěné a rozhádané odpůrce režimu. Prozatím se tyto naděje ani nenaplnily, ani nebyly pohřbeny.

Čtěte také

Navalná vystoupila s několika málo prohlášeními k událostem v Rusku. Vášnivě ale zkritizovala EU za to, že soud zrušil část sankcí proti ruským oligarchům Petru Avenovi a Michailu Fridmanovi, nazvala tento verdikt škodlivým. Pak se ovšem ukázalo, že sankce vůči těmto oligarchům platí.

K případnému stmelení opozice kolem sebe se Navalná vyjádřila až na dotaz časopisu Time: „Co se týče sjednocení opozice, nedávné demonstrace ukázaly, že není složité se sjednotit kolem dobrého kolektivního dění. To je hlavní zdroj jednoty.“

Měla na mysli symbolickou přítomnost protiputinovských voličů na prostranstvích před volebními místnostmi v Rusku a cizině během voleb hlavy státu a účast truchlících na pohřbu jejího manžela v Moskvě. Uvedla, že na pohřbu jen v první den bylo 40 tisíc lidí. Je to ovšem pouhé půlprocento voličů v ruském hlavním městě.

Překrásné Rusko Budoucnosti

Navalná vychází z předpokladu, že většina Rusů je proti válce a proti Putinovi: „V Rusku zůstalo velké množství protiválečně naladěných lidí. Za hranici jich odjelo jen málo“.

Zároveň razí myšlenku, že režim a válka proti Ukrajině jsou výhradně Putinovým dílem, a pokud bude odstraněn, nastane Překrásné Rusko Budoucnosti. Zkritizovala ukrajinské vedení, že odmítá vidět v Rusku lidi, které tam vidí ona.

Čtěte také

Proto kladla na srdce prezidentu USA Joe Bidenovi během osobního setkání, že sankce musí cílit na Putinovo nejbližší okolí, které pak může uvažovat o tom, že šéfa svrhne.

Nabídla mu vytvoření skupiny, která by zahrnovala vyšetřovatele Navalného Fondu boje proti korupci v čele s Marií Pěvčichovou.

Je to zároveň autorka videa Zrádci, které momentálně vyvolává tvrdé střety mezi jednotlivými skupinami opozice. Pěvčihová obvinila ze současného stavu Ruska Borise Jelcina a další lidi z 90. let minulého století, kteří, podle vyznění jejího videa, okradli obyčejné lidi o vybudování Překrásného Ruska Budoucnosti.

Alexandr Mitrofanov

Kritiky z řad opozice, kteří se aktivně zúčastnili tehdejšího dění, popudila suverénností, s níž mluví o věcech, které se odehrály v době, kdy chodila do mateřské školy, a tónem, který jim – podle mě oprávněně – připomněl komunistickou rétoriku.

Ke sjednocení ruské opozice je tedy stále daleko a Putin se tudíž Julie Navalné bát vůbec nemusí.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio