Vilu nábytkářského továrníka Michaela Thoneta v Koryčanech obývají jen netopýři, kvůli nedostatku financí stále chátrá

Thonetova vila v Koryčanech je veřejnosti běžně nepřístupná. Během Dnů evropského dědictví v září 2023 ale měli lidé znovu možnost si ji prohlédnout.

Vilu průmyslníka Michaela Thoneta v Koryčanech na Kroměřížsku si mohou lidé prohlédnout jen výjimečně. Historická budova totiž kvůli nedostatku peněz na rekonstrukci chátrá a pohyb v ní by mohl být nebezpečný. Stálými obyvateli jsou tak v současnosti jen netopýři.

V rámci Dnů evropského dědictví se zde v září 2023 ale konaly komentované prohlídky. Na jedné z nich byl s mikrofonem a fotoaparátem i redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner, a proto vás do interiéru této zajímavé stavby můžeme pozvat v reportáži.

Vila továrníka Michaela Thoneta v Koryčanech na Kroměřížsku, stav v roce 2023

Thonetova vila v Koryčanech

Michael Thonet (1796 – 1871) byl německý podnikatel, truhlář, vynálezce a návrhář nábytku, zakladatel továrny na nábytek z ohýbaného dřeva v Koryčanech (1856) a v Bystřici pod Hostýnem (1861), kde dodnes ohýbaný nábytek vyrábí firma TON.
V parku hned vedle své první moravské továrny v Koryčanech nechal postavit vilu, kterou využívali jeho potomci. Později sloužila například jako mateřská škola či prodejna potravin. Nyní je ve velmi špatném stavu a potřebuje rekonstrukci.

Spustit audio

Související