Podívejte se, jak se žilo u Baťů. Jan Antonín Baťa si svoji vilu vyvzdoroval

13. březen 2018

Zveme vás na virtuální prohlídku vily Jana Antonína Bati. Je to dům, v němž sídlí Český rozhlas Zlín. A v ulici Osvoboditelů, dříve Nadkostelí, stojí už 90 let.

V novém cyklu Českého rozhlasu Zlín Mezi kopci a loukami Zlínského kraje zjišťuje Věra Hotařová zajímavosti o jednotlivých místech regionu. A nyní se zaměřila na vilu Jana Antonína Bati.

Realizace stavby vily nebyla úplně jednoduchá. Ve dvacátých letech minulého století byl Jan Antonín Baťa ve firmě už na významné vedoucí pozici. Se svou ženou a třemi dětmi ale bydlel v jednom ze standardizovaných firemních domů, proto si chtěl postavit rodinnou vilu.

Starší bratr Tomáš s jeho požadavkem nesouhlasil, měl dojem, že by se vyvyšoval nad ostatní vedoucí pracovníky. Jejich spor došel tak daleko, že Jan Antonín dokonce z firmy odešel a i přes zákaz bratra a šéfa firmy začal výstavbu vily připravovat.

Archivní fotografie z vily Jana Antonína Bati

Nechal si zpracovat projekt, pravděpodobně od Františka Lydie Gahury, jeho jméno se na plánech neobjevilo, ani nemohlo. Architekt Gahura byl sice Janovým přítelem, ale zároveň i zaměstnancem firmy Tomáše Bati, proto musel zůstat v utajení.

Archivní fotografie z vily Jana Antonína Bati

Tomáš Baťa nakonec své rozhodnutí změnil ve prospěch nevlastního bratra a ten se po roce do firmy vrátil.

A pak už se všechno odehrávalo velmi rychle. Posuďte sami. 15. září 1926 předložil radě města v čele s Tomášem plány a požádal o stavební povolení. Dostal ho už 18. října a začalo se stavět. Zlínská firma Zlámal a Paleček vilu postavila za jeden rok, 3. listopadu 1927 byla zkolaudována a rodina se mohla nastěhovat.

Archivní fotografie z vily Jana Antonína Bati

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.