Pusťte artyčok do kuchyně. Zlepší trávení, pomůže při nevolnosti i urologických problémech
Artyčok patří k rostlinám, které významnou měrou přispívají ke zlepšení trávení a snižování hladiny cukru v krvi. Sušené listy artyčoky se podávají také jako čaj. Má silné močopudné účinky a proto je ideální při nevolnosti a dokonce i po nadměrném příjmu alkoholu.
Jak si ho připravíte? Artyčok se dusí na olivovém oleji a čerstvých bylinkách. Hodí se k němu majoránka, bobkový list i česnek. Před servírováním se přidávají čtvrtky citronů, aby si strávníci pokrm mohli pokapat. Aby vám artyčoky před dušením nezhnědly, potřete je před dušením trochou citronové šťávy. Olej, na kterém jste je připravovali, můžete použít do salátových zálivek, má příjemnou chuť.
Artyčok se podílí také na správném vylučování žluči – působí jako prevence žlučových kamenů. Zároveň má také podpůrný účinek při vylučování moči, což znamená, že pomáhá i při urologických problémech.
Související
-
Je čas vysévat zeleninu, zkuste letos taky artyčoky
Kterou zeleninu vyséváme na rychlení a kterou lze vysít v únoru rovnou do řádků? Chtěli byste zkusit něco netradičního? Vypěstujte artyčok!
-
Artyčok patří k nejlepším lékům na játra a žlučník. Egypťané věřili, že pomáhá k početí
Za jednu z nejstarších léčivých bylin je považován artyčok. Oblíbili si jej již staří Řekové a Římané, v Čechách je znám od 16. až 17. století.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.