Chilli papričky vám rozproudí krevní oběh. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost
Pokud do jídla přidáváte chilli papričky, zbavte je nejdříve semínek, zmírníte jejich ostrost.
Po práci s chilli papričkami si hned důkladně umyjte ruce, protože papričky obsahují prchavé oleje, které mohou podráždit kůži a uškodit očím, pokud si sáhnete na tvář. Nejlepší prevence je práce v rukavicích, protože chilli je agresivní i několik hodin po nakrájení.
Pokud raději používáte pasty z chilli, pamatujte, že silnější je červená a méně pálí zelená. Chilli je možno přidávat do pokrmů jak čerstvé, tak i sušené. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost. Chilli papričky jsou bohaté na provitamin A, vitamin C a celý B. Jejich konzumace se doporučuje pro lepší chod krevního oběhu i při bolesti hlavy. Je také přírodním antiseptikem, které čistí organismus a chrání střeva.
Související
-
Pokud sazenička dobře roste, tak s ní pěkně mluvím. A zabírá to, směje se pěstitel chilli papriček
„V životě je to tak se vším – je potřeba se nebát a jít do toho. A tak začala i naše chilli farma,“ popisuje Tomáš Herfort počátky své spolupráce s Petrem Kolstrunkem.
-
Nejpálivější chilli paprička už není Carolina Reaper. Pepper X pálí dvakrát víc
Novou nejpálivější chilli papričkou na světě je Pepper X, oznámili zástupci Guinnessovy knihy rekordů. Papričku Carolina Reaper sesadila z trůnu po 10 letech.
-
Chilli je o hraní a zapálení. Lák na pikantní květák jsem si vyladil za 5 let, říká Ladislav Křížek
Pálivá radioporadna. O chutích, pálivosti, nových receptech a také zpracování hovoříme s expertem na chilli papričky Ladislavem Křížkem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.