Když slivovice, tak z Moravy. I v Janové na Vsetínsku se drží valašská tradice pálení

21. únor 2024

Stačí dorazit s bečkou s meruňkovým, trnkovým nebo třeba jablečným kvasem a za pár hodin si z pálenice v Janové na Vsetínsku můžete odvést skvělý valašský destilát.

Slivovice, meruňkovice nebo hruškovice, ale i mnoho dalších destilátů z ovoce se pálí v Janové na Vsetínsku. Lidé tam nejčastěji jezdí s několikasetlitrovými bečkami kvasu, aby si z něj nechali vyrobit alkohol. Proces pálení trvá asi tři hodiny, výsledný destilát se pak ještě ředí.

Kotlem na pálení podle páleničáře Tomáše Kováře nejčastěji procházejí trnky a jablka, které do Janové vozí především starší lidé kolem 65 let. Velmi oblíbené je pak rovněž pálení meruněk či hrušek. Výroba takové pálenky přitom není nikterak levnou záležitostí a do budoucna se na tom zřejmě příliš měnit nebude.

„Vstupují tady dva faktory. Jednak je to neúroda ovoce v posledních letech a možná ještě důležitější druhý faktor, a to je stále se zvedající výše spotřební daně placená státu,” stěžuje si Tomáš Kovář na to, že současné podmínky nahrávají černému pálení, a odhaduje, že počet oficiálních pálenic bude i kvůli tomu v budoucnu nadále jen ubývat.

Poslechněte si celou reportáž Markéty Macháčkové o tom, jak funguje pálenice v Janové na Vsetínsku a jaký je vlastně proces samotného pálení.

Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.

Spustit audio

Související